sötét diszkrimináció

2021.07.08. 17:02

Bocsánatkéréssel megúszta a Disneyland egy szoptatós anya zaklatását (videó)

Nagy botrány kerekedett abból, hogy a vidámpark személyzete arra kért egy nőt, aki a két hónapos kisbabáját egy padon szoptatta, hogy menjen az erre a célra kijelölt helyiségbe. A történtekre az állampolgárságért felelős miniszter is felfigyelt és az egyik közösségi oldalon üzent a park vezetőségének.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Több hónapos kényszerszünet után végre újra megnyithatta kapuit a látogatók előtt a párizsi Disneyland vidámpark, ám egy kínos incidens miatt akkora botrányba keveredett a park vezetősége, hogy még az állampolgárságért felelős miniszter is megszólalt az üggyel kapcsolatban – írja a V4NA.

Egy 33 éves, ausztrál nő, aki évek óta Párizsban él, a vidámparkba látogatott férjével, valamint öt éves és kilenc hetes kislányaival, ám a baba sírni kezdett, míg az anyuka a férjére és nagyobbik gyermekére várt. Laura leült egy padra és szoptatni kezdte a kisbabát, ám ekkor odalépett hozzá a park egyik biztonsági őre és a park szabályzatára hivatkozva megkérte, hogy fejezze be a szoptatást. A fiatal anyuka nem hagyta magát, elmondta a biztonsági őrnek, hogy ott szoptat, ahol akar, hozzátéve, hogy a kisbaba éhes és nőként joga van ahhoz, hogy megszoptassa. Szó szót követett, végül a nő arra kérte a biztonságiakat, hogy hagyják békén, a férfi pedig megkérte, hogy törölje a videót, a fiatal anyuka ugyanis telefonjával felvette a jelenetet.

Az egyik szemtanú megírta a történetet a Twitteren, felháborítónak nevezve, hogy 2021-ben Franciaországban nem engedik a nyilvános szoptatást egy anyukának, arra hivatkozva, hogy a látvány sokkolná a többi látogatót.

A park vezetősége válaszolt a fiatal nőnek, azt írták, hogy vannak speciális, külön erre a célra fenntartott baba-mama helyiségek a vidámpark területén, még szoptatós fotelek is a rendelkezésre állnak.

Bonjour, Disneyland Paris met á disposition des mamans, le BABY CARE CENTER avec du matériel adapté et confortable comme notamment des sièges spécial allaitement.

— Disneyland Paris (@DisneylandParis) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">July 5, 2021

A posztolót azonban a válasz nem elégítette ki, mivel elmondása szerint a koronavírus miatt ezeknek a szobáknak korlátozott a befogadó képessége, olykor sorba kell állni, hogy az anyuka bejuthasson, írja a Le Parisien.

Fiona Lazaar kormánypárti politikus ugyancsak a Twitteren azt írta, hogy ha a leírtak igazak, akkor súlyos a helyzet. A politikus levelet írt a park vezetőjének és benyújtott egy törvényjavaslatot is, mely szerint a szoptatás akadályozása vétségnek minősül.

" target="_blank" rel="noopener noreferrer">@DisneylandParis Hier vos agents de sécurité ont empêché une maman d’allaiter son bébé de 2 mois au motif que cela choquait la clientèle étrangère ! En France, en juillet 2021 !

A történtekről tudomást szerzett Marlène Schiappa állampolgárságért felelős miniszter is, aki szintén a Twitteren szólalt meg az esettel kapcsolatban. A politikus szerint egy csecsemő szoptatása nem bűncselekmény, majd hozzáteszi, jó, hogy vannak külön erre a célra kialakított szobák a park területén, de nem az anyuka dönti el, hogy mikor és hol lesz éhes a kisbaba. Végezetül arra kérte a park vezetését, hogy ne bélyegezzék meg az édesanyákat, akiknek enélkül is elég nehéz dolguk van.

Allaiter un bébé n’est pas un délit. Que vous ayez des salles dédiées c’est bien, mais on ne décide pas où et quand un bébé va avoir faim. Ne vous mettez pas vous aussi á stigmatiser les mères, c’est assez dur comme ça partout ailleurs.

Merci d’avance. https://t.co/kaSwVUVIEM

— 🇫🇷 MarleneSchiappa (@MarleneSchiappa) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">July 6, 2021

A miniszter bejegyzésére reagált a párizsi Disneyland vezetése, Twitter-bejegyzésükben elismerték, hogy hibáztak, nagyon sajnálják a történteket és elnézést kérnek a fiatal édesanyától, majd hozzátették, hogy a park területén nincs semmiféle korlátozás a szoptatásra vonatkozóan.

" target="_blank" rel="noopener noreferrer">@DisneylandParis Hier vos agents de sécurité ont empêché une maman d’allaiter son bébé de 2 mois au motif que cela choquait la clientèle étrangère ! En France, en juillet 2021 !

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában