Hungary Helps

2021.06.28. 20:01

Köszönték a palesztin és jordániai keresztények a magyar segítséget

Rámalláhban emlékplakettel köszönték meg a magyar kormánynak a koronavírus-járvány idején a jordániai és palesztin keresztény iskoláknak nyújtott kiemelkedő segítségét.

A római katolikus egyház rámalláhi központjában Dzsamál atya, a latin patriarkátus palesztinai iskoláinak oktatási vezetője és Szami al-Juszef, a latin patriarkátus pénzügyi és adminisztratív igazgatója emlékplakettet adott át Rada Csabának, Magyarország rámalláhi képviseleti irodája vezetőjének hétfő délelőtt.

A palesztin egyházi vezetők azt köszönték meg, hogy Magyarország a járvány okozta válság idején igen gyorsan, néhány hét alatt a jordániai és a Palesztin Nemzeti Hatóság területén működő keresztény iskolák segítségére sietett fele-fele részben elosztott egymillió dolláros segéllyel.

– Magyarország volt a legnagyobb támogatónk,

s a segítségnek köszönhetően tovább tudták folytatni a tanítást, és kétezer alkalmazottunk a pandémia idején is megkapta a fizetését. A latin pátriárka büszke rá, hogy sokat tesznek a következő generációért, s általa a családokért – hangsúlyozta Dzsamál atya.

A latin patriarkátus egyik legfontosabb missziója, hogy minden templom mellé iskolát is építsenek,

mert hisznek az oktatásban, az emberek tanításában.

– Folytatnunk kellett a gyermekek képzését a válság közepette is, nem hagyhatták sorsukra a családokat – emelte ki Dzsamál atya.

– A palesztin hatóság és Jordánia gazdasága jelentős mértékben a nemzetközi turizmustól függ, s ennek hiányában az összeomlás fenyegette őket – emlékeztetett a térség katolikus iskoláit felügyelő atya. Az iskolákban felerészben muszlim gyerekeket oktatnak.

Magyarországon a Hungary Helps ügynökség összpontosítja a segítséget, erőfeszítéseinek központjában a keresztény közösségek megsegítése áll,

mondta el Rada Csaba.

Első projektjük Irakban, a moszuli közösség támogatása volt, s céljuk a keresztény közösségek támogatása saját szülőföldjükön.

A keresztények segítésével az egész helyi közösséget is felkarolják,

mert a templomok megbízható partnerek a támogatások rászorulókhoz juttatásában. Budapest a jövőben is elkötelezett az együttműködésre a palesztin keresztény iskolák ügyében – hangsúlyozta a magyar külképviselet nagyköveti rangú vezetője.

Magyarország már a hetvenes évek óta segíti a palesztin közösséget oktatási ösztöndíjakkal. A rendszerváltás idején és utána sem állították le ezeket a programokat, s ma is várják a palesztin diákokat a Stipendium hungaricum ösztöndíjaival, melyeknek számát évi 75-re emelték számukra.

Rada Csaba felidézte a két ország együttműködésének több területét, a testvérvárosi kapcsolatokat mások mellett Betlehemmel, s a közös kulturális és zenei programokat, melyeknek ideiglenesen határt szabott a pandémia.

Rámalláhban már 1857-ben felépült a katolikus iskola, melyet 1936 óta középiskolaként működtetnek.

– A padokban egymás mellett ülnek a muszlim és a keresztény gyermekek, oktatásuk biztosítja a vallások közötti párbeszédet, megteremti a békés együttélés alapvető kereteit – mondta Dzsamál atya.

– Az iskolákban elítélnek minden rasszizmust, minden vallási, nemzetiségi gyűlöletet, s

a keresztény tolerancia és szeretet értékeit adják át, tanítják, ami az iskolákból eljut a családokhoz, és a teljes közösséghez is

– tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában