visszaélés

2021.06.03. 11:08

Adócsaló vagyonvédelmi cégek irányítói ellen indult eljárás

A gyanú szerint több mint hárommilliárd forint adót és járulékot nem fizettek be egy bűnszervezet irányítói, akik vagyonvédelmi cégek láncolatát hozták létre. Az ügyészség indítványozta letartóztatásukat – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön.

Szanka Ferenc közölte, az öt gyanúsított ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárás.

A megalapozott gyanú szerint a terheltek 2016-tól kezdve több mint harminc gazdasági társaságból álló, többszintes bűnszervezetet működtettek. Megrendelőiknek őrző-védő szolgáltatást nyújtottak de a közterheket, így az általános forgalmi adót és az alkalmazottak utáni járulékokat nem fizették be. A számlázási lánc alsó szintjén álló gazdasági társaságok adó- és járulékbevallásokat sem nyújtottak be, vagy ha igen, akkor a közterheket nem fizették meg. A gyanúsítottak egy ügyvéd segítségével folyamatosan hoztak létre, illetve szüntettek meg vagy fantomizáltak cégeket.

A vállalkozásokat a bűnszervezet élén állók irányították még akkor is, ha a cégjegyzék szerint a vezetők mások voltak. A strómanokat hátrányos helyzetű emberek közül választották ki, akik anyagi ellenszolgáltatás fejében névlegesen vettek részt a cégalapításban.

Kedden a pénzügyőrök összehangolt akció keretében több helyszínt kutattak át, bizonyítékokat foglaltak le. Őrizetbe vették a bűnszervezet vezetőjét, könyvelőjét, adminisztrációs ügyintézőjét, a strómanokat irányító gyanúsítottat, a cégeket alapító ügyvédet, valamint a csoport pénzek elosztásáért felelős tagját is.

A gyanú szerint a bűnszervezet tagjai 1,6 milliárd forint általános forgalmi adó, illetve 1,7 milliárd forint foglalkoztatáshoz kapcsolódó járulék befizetését kerülték el – tudatta a csoportvezető ügyész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában