Harcok

2021.05.01. 08:03

Ostromállapotot hirdetett a Kongói DK elnöke az ország keleti részén

Ostromállapotot hirdetett péntek éjjel a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke, Félix Tshisekedi az ország keleti részén található Ituri és Észak-Kivu tartományban az elharapódzó erőszak miatt, amelyben már több százan haltak meg és másfél millióan váltak földönfutóvá.

A kormányerők és az ENSZ csapatai egyelőre kevés sikerrel igyekeznek gátat szabni a sokszor etnikai alapú vagy fegyveres milíciák által elkövetett erőszaknak.

„Célunk az, hogy gyorsan végett vessünk az erőszaknak, amelyben naponta veszítik életüket honfitársaink az ország érintett részén” – jelentette ki Patrick Muyaya kormányszóvivő, de arról nem nyilatkozott, hogy a kormány milyen intézkedéseket tervez az ostromállapot adta jogkörökön belül.

Pénteken rendőrök oszlattak fel ülősztrájkot Észak-Kivu központjában, Beniben, amellyel diákok a romló biztonsági helyzetre akarták felhívni a figyelmet. Több fiatal megsérült, másokat őrizetbe vettek.

Az elmúlt időszak vérontásainak jelentős részéért a hatóságok az ország keleti felében aktív Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) nevű ugandai lázadó szervezetet teszik felelőssé. Az ADF civilek ellen irányuló, brutális megtorló támadásokkal reagált arra, hogy a kongói kormányzat 2019-ben műveletet indított, hogy leszámoljon velük. Az ENSZ adatai szerint tavaly 850 embert öltek meg. Ituri 5,7 millió lakosából 1,6 millióan földönfutóvá váltak az erőszak miatt, és 2,8 millióan szorulnak segélyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában