Diplomácia

2021.04.30. 13:26

Putyin kész közvetíteni a kirgiz-tádzsik konfliktusban

Kész közvetíteni a kirgiz-tádzsik határkonfliktus ügyében Vlagyimir Putyin elnök – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken Moszkvában.

Peszkov közölte, hogy a felek külügyi vonalon felvették a kapcsolatot Moszkvával. Rámutatott, hogy Oroszország, Kirgizisztán és Tádzsikisztán egyaránt tagja a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) és más szervezeteknek is.

„Természetesen az elnök kész közvetítő szerepet játszani a tagállamok között felmerülő éles problémák megoldásában. Ezt nem egyszer és hatékonyan bebizonyította már” – mondta Peszkov.

A szóvivő hangot adott Moszkva aggodalmának a történtek miatt, és kifejezte reményét, hogy a felek között csütörtökön elért tűzszünet tartós marad (kirgiz sajtóforrások pénteken újabb lövöldözésről adtak hírt).

A kirgiz-tádzsik határövezetben szerdán éleződött ki, majd csütörtökön fegyveres összeütközésbe csapott át a konfliktus a Golovnoj vízgyűjtő miatt, amelyet mindkét fél sajátjának tekint. Biskek a maga oldaláról 13 halottról és 100 sebesültről, Dusanbe pedig nyolc halottról és 31 sebesültről adott hírt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában