Pénzmosás és okirathamisítás

2021.04.10. 20:10

Bíróság elé áll José Sócrates volt portugál kormányfő

Pénzmosás és okirathamisítás miatt pert indítanak José Sócrates korábbi portugál kormányfő ellen – számolt be róla szombaton a portugál média.

A pénzmosás kettőtől tizenkét évig, az okirathamisítás három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. Az ügyészség korrupcióért is felelősségre akarta vonni Sócratest, de Ivo Rosa, az illetékes portugál legfelső büntetőtörvényszék bírája úgy döntött, hogy a vádak ellentmondásossága, megalapozatlansága, valamint az elévülés ezt nem teszi lehetővé.

A Lusa portugál állami hírügynökség szerint Rosário Teixeira ügyész panaszt nyújtott be Rosa döntése ellen. Sócratest, aki 2005 és 2011 között szolgált Portugália szocialista párti miniszterelnökeként, a lisszaboni repülőtéren vették őrizetbe 2014 novemberében Portugália eddig legnagyobb – Marquis fedőnevű – korrupcióellenes nyomozása keretében.

Ez volt az első eset az ország történetében, hogy egy volt miniszterelnököt őrizetbe vettek.

A több mint 4000 oldalas vádirat szerint Sócratest három rendbeli hivatali vesztegetéssel, 16 rendbeli pénzmosással, kilenc rendbeli okirathamisítással és háromrendbeli adócsalással gyanúsítják. Úgy tudni, a bűncselekményeket 2006 és 2015 között követte el.

A dokumentum szerint több millió eurós vagyonhoz jutva kulcsfontosságú szerepet játszott egy csalásban, amelyben az Espirito Santo bankbirodalom, illetve a Portugal Telecom távközlési vállalat egykori vezetői is érintettek voltak.

Mindkét vállalkozás időközben megszűnt, eurómilliárdos veszteségeket okozva az adófizetőknek és a részvényeseknek is, az egykori vezetőket pedig különböző bűncselekményekkel gyanúsítják, ellenük nyomozás indult. A szociáldemokrata politikus ártatlannak vallja magát, az eljárást pedig politikailag motiváltnak tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában