migránstaxi

2021.03.06. 08:00

Pénzt fogadhatott el egy NGO-hajó a migránsok szállításáért

Illegális bevándorlás elősegítésének feltételezett gyanúja miatt rendeltek el nyomozást, miután a Mediterranea Saving Humans nevű civil szervezet pénzt kaphatott az AP Moeller-Maersk dán hajózási társaságtól, miután átengedték a saját hajójukra az egyik teherhajó fedélzetén rekedt 27 migránst.

A crew member of the 'Ocean Viking' rescue ship, operated by French NGOs SOS Mediterranee and Medecins sans Frontieres (MSF), stands ready on board of a "rhib", an inflatable dinghy, as they approach an inflatable boat carrying some 81 migrants, during a rescue operation in the Mediterranean Sea on August 11, 2019. - The rescue operation comes as a dispute escalates over which countries will take in migrants rescued by different charity ship operating in the area, as mild Mediterranean weather increases the number of people trying to make their way to Europe from Africa. (Photo by Anne CHAON / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Anne Chaon

Illegális bevándorlás elősegítésének feltételezett gyanúja miatt rendelt el nyomozást az olaszországi Ragusa államügyésze a két hajó személyzetével szemben, illetve a két vállalattal szemben – írja a V4NA.

A vád szerint a migránsok átvétele a máltai és az olasz hatóságokkal való konzultáció nélkül történt, és

az ügyészség szerint nem volt indokolt az egészségügyi jellegű vészhelyzet,

amit a vontatóhajóra 2020 szeptember 12-én illegálisan felszálló mentők csapata által készített orvosi jelentés állapított meg.

Az illegális bevándorlókat az „orvosi csapatunk súlyos pszicho-fizikai állapotban találta”, ezért azonnal átengedték őket a saját hajójukra, hogy minél előbb partot érhessenek – nyilatkozta a Mediterranea Saving Humans.

A vizsgálatot egy olyan nyomozó csoportra bízták, amely a katonákból rendőrökből és haditengerészekből áll. A nyilatkozatok alapján a csoport telefonos lehallgatásokkal, pénzügyi nyomozással és okirati bizonyítékokkal rendelkezik.

A Mediterranea Saving Humans tagadja, hogy pénzt fogadott volna el a migránsok átvételéért.

Az ügyben Matteo Salvini a Liga vezetője, és Giorgia Meloni is bejelentette, hogy „sürgős megbeszélést kérnek a miniszterelnökkel és a belügyminiszterrel”, és kérték, hogy minél hamarabb kidolgozásra kerüljön az új bevándorlási stratégia.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában