márpedig ilyen állat nincs!

2021.03.16. 13:27

Nem tartják eléggé „politikailag korrektnek” a „normál” szót

Nem felel meg a politikai korrektség követelményeinek a „normál” szó, kirekesztőnek tartják, így leveszik azt még a sampon csomagolásáról is.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A politikai korrektség jegyében még egy egyszerű kijelentés is sértőnek tűnhet. A jelenség áldozata most a „normál” szó, amit a szépségápolási termékekről tüntetnek el – írja a V4NA .

Az Unilever úgy döntött, hogy ezt a kifejezést eltünteti a szépségápolási termékeinek csomagolásáról és a reklámokból a diszkrimináció elkerülése érdekében. Ezzel együtt inkább a befogadó reklámoknak akarnak teret adni, mivel a „normál” jelzővel illetett samponok a diszkrimináció új szimbólumává váltak.

Az ügyben egy felmérést is készített az Unilever, és több országban is megkérdezték az embereket a „normál” szóról. Az eredmény alapján tíz válaszadóból hét szerint a „normál” szó használata a csomagoláson negatív hatásokkal jár. A megkérdezettek 56 százaléka ráadásul úgy gondolta, hogy a szépségiparból sok ember kirekesztettnek érezheti magát, 52 százalékuk pedig elismerte, hogy vásárlás előtt értékeli a vállalat társadalmi kérdésekben kialakított álláspontját.

Vincenzo Zeno Zencovich, a Roma Tre Egyetem jogi tanára úgy véli, hogy a politikai korrektség a valódi probléma. Szerinte ez a dogmatizmus egy olyan formája, amely tipikus illiberális módszereket alkalmaz:

az ellenfeleket felcímkézi, alkalmatlannak minősíti őket, és azt állítja, hogy megérdemlik a betiltást a korrektség jegyében.

Leonardo Marabini kommunikációs és marketingszakértő pedig a politikai korrektséget kétélű kardnak tartja. Szerinte bár a jelenség segít a zsákutcás helyzetek megoldásában, de elővigyázatossággal kell használni, különben pusztító hatású.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában