együttműködés

2021.02.17. 17:20

Még soha nem volt ennyire erős a visegrádi négyek egysége (videó)

Az Alapjogokért Központ a videóban felidézi, hogy a visegrádi együttműködés 2010-es újraélesztésével egy olyan regionális koncepcióba sikerült új életet lehelni, amelynek segítségével Közép-Európa számos fronton tudta érvényesíteni közös érdekeit.

A Magyar Nemzet szemlézte Alapjogokért Központ legfrissebb videóját, amelynek elején felidézik Orbán Viktor kormányfő korábbi szavait:

„Fontos cél, hogy ha a Kárpát-medencét 2030-ig sikerül megépíteni, akkor ezzel párhuzamosan építsük meg Közép-Európát is. Nekünk, magyaroknak az az érdekünk, hogy ha a Kárpát-medencét sikerül újraszervezni, akkor az egész közép-európai térség is egy közlekedési, gazdasági infrastruktúrában létezzen, és ha kell, akkor Keletre és Nyugatra is önálló gazdaságpolitikát tudjon folytatni, saját közép-európai célokat tudjon kitűzni” – mondta korábban a magyar miniszterelnök, aki hozzátette, hogy a visegrádi négyek a politika mezején ezt a szándékot testesítik meg.

Ismert, hogy legutóbb 2020 júliusában fogtak össze eredményesen a visegrádi országok Brüsszelben, amikor euró-százmilliárdokat sikerült megszerezniük, így a következő hétéves keretköltségvetés vitájából győztesként kerültek ki – írta a Magyar Nemzet.

„A magyar és a lengyel erők Brüsszelnél megállították a liberális nemzetközi brigádok támadását” – fogalmazott akkor Orbán Viktor, és egyértelművé tette akkoriban azt is, hogy sikerült visszaverni azt a kísérletet, hogy bennünket megillető pénzekről mások döntsenek.

Az Alapjogokért Központ a videóban azt is felidézi, hogy az európai liberálisoknak a V4-ek és benne hazánk 2010 óta egyébként sem a kedvence, a globális migrációs paktum elutasítása pedig csak olaj volt arra a bizonyos tűzre.

Magyarország az elsők között lépett fel a világ legveszélyesebb migrációs dokumentumával szemben – emlékeztet rá az Alapjogokért Központ.

Idézik a felvételeken Szijjártó Péter mondatait is, amikor a magyar diplomácia vezetője a dokumentum súlyos veszélyeire hívta fel a figyelmet.

„Az anyag ugyanis egyetlen szót nem szólt azokról az országokról, amelyek a migrációnak sem kiindulási pontja, sem tranzitországa, sem célországa nem kíván lenni” – hívta fel rá a figyelmet korábban a külgazdasági és külügyminiszter.

Az évek során kormányok jöttek-mentek, de a V4-ek összefogása mindig stabil maradt, és egészen a koronavírus-járvány kitöréséig ezek a közép-európai államok voltak a kontinens növekedési motorjai, közel kétszer akkora gazdasági bővülést tudtak felmutatni, mint az Európai Unió nyugati tagállamai.

Minden példa azt bizonyítja tehát, hogy a visegrádi négyek egysége még soha nem volt olyan erős, mint manapság – szögezi le a felvétel végén az Alapjogokért Központ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában