felállás

2021.02.13. 13:37

Letette a hivatali esküt a Mario Draghi vezette olasz kormány

Az Európai Központi Bank egykori elnöke péntek este fogadta el a miniszterelnöki megbízatást Sergio Mattarella államfőtől.

Róma, 2021. február 13. Mario Draghi miniszterelnök (k,j), az Európai Központi Bank egykori elnöke és Sergio Mattarella olasz államfő (k,b) a 67. olasz kormány hivatali eskütételén a római Quirinale elnöki palotában 2021. február 13-án. MTI/AP/Reuters pool/Guglielmo Mangiapane

Forrás: MTI/AP/Reuters pool

Fotó: Guglielmo Mangiapane

A Mario Draghi vezette 67. olasz kormány szombaton délben letette a hivatali esküt, és megtartotta első ülését.

A Quirinale elnöki palotában tartott eskütétel rendkívülinek számított, mivel a járványintézkedések miatt a miniszterek egymástól biztonsági távolságra voltak, szájmaszkban mondták fel az eskü szövegét, elmaradtak az ilyenkor szokásos kézfogások, valamint az eseményen nem vehettek részt a rokonok és a sajtó sem. Újságírók és lakosság interneten követte az eskütételt.

A Draghi-kormány rögtön megtartotta első ülését, mely előtt a kormánycserénél szokásos „csengő-ceremónia” zajlott le: a január 26-án lemondott Giuseppe Conte átadta utódjának a kormányüléseken használt kis csengőt.

Mario Draghi közgazdász, az Európai Központi Bank egykori elnöke péntek este fogadta el a miniszterelnöki megbízatást Sergio Mattarella államfőtől. Draghi kormányában szakértők és pártpolitikusok egyaránt helyet kaptak, a korábbi balközép kormányból heten maradtak. A 23 miniszterből nyolc a szakértő, további tizenöt pártpolitikus, kétharmaduk észak-olasz, egyharmaduk nő.

Sajtókommentárok rámutattak, hogy Mario Draghi két koncentrikus kör szerint állította fel kormányát, melyben a gazdasági helyreállításra szánt több mint 200 milliárd euró uniós forrás felhasználásáról döntő pénzügyi-fejlesztési pozíciókat szakértőkre bízta, a többi tárcát pedig a pártok képviselőire.

Elemzők Mario Draghi kormányát vegyes szakértői-politikai csapatként értékelték hangoztatva, hogy leginkább meghatározott „célkitűzések megvalósítására” felállított kormányról van szó. Az egészségügyi és gazdasági válsághelyzet orvoslására alakult kormányban a pénzügyminiszteri tárcát Daniele Franco, a jegybank eddigi vezérigazgatója kapta meg, a belügyminiszter a korábbi szakértő tárcavezető Luciana Lamorgese maradt. A külügyminisztériumi tárcát továbbra is Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa vezeti A legnagyobb parlamenti erő M5S négy, a baloldali Demokrata Párt (PD) három miniszteri széket kapott, miként három-három minisztériumhoz jutott a kormányba belépett jobbközép Hajrá Olaszország (FI) és a Matteo Salvini vezette jobboldali Liga, melynek többek között a gazdasági fejlesztési minisztérium jutott Giancarlo Giorgetti irányításával.

A legnagyobb napilap Corriere della Sera szerint évtizedek óta először a „legnagyobb többséggel bíró, legszakképzettebb kormány” alakult meg az eddigi egyik legtekintélyesebb miniszterelnökkel. A 73 éves Mario Draghi egyben a legidősebb kormányfő is a hetvenes évek óta. Az egyetlen, akinek nincsen közösségi oldala. Elemzők hangsúlyozták, hogy a kormányalakítás napjaiban egyszer sem nyilatkozó Draghival a „csendes, diszkrét” politikai stílus tért vissza. Hozzátették, hogy Mario Draghival egyik napról a másikra „megfordult” Olaszország megítélése: az Európai Unió és a világpiac figyelme az eddig osztályutolsó Olaszországra szegeződött, amely Draghival ismét központi szerephez jutott.

A felmérések szerint az olaszok 62 százaléka támogatja Draghi csapatát, de azonnali és gyakorlati döntéseket vár a vakcinázási program és a gazdasági talpra állás felgyorsításával. A La Repubblica rámutatott, hogy a pártok feletti Mario Draghi „ellenfél pártok alkotta nemzeti egységkormánnyal” igyekszik újraépíteni az országot.

Matteo Salvini a Liga vezetője egy interjúban azt hangoztatta, hogy a jobbközép csatlakozása nélkül a kormány ismét a balközép kezében maradt volna. Salvini úgy vélte, hiába maradt a helyén a korábbi belügyi és egészségügyi miniszter, a Liga kormányerőként „hozzájárul majd az erőteljes irányváltáshoz”, ami a migrációs politikát és az egészségügyi döntéseket is illeti.

A kormányból egyedüliként kimaradt jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke Giorgia Meloni „kompromisszum-kormányról” beszélt, amely – mint fogalmazott – továbbra is a „baloldal túsza”. Hangoztatta, választások nélkül nem sikerült elmozdítani azokat, akik az utóbbi években „térdre kényszerítették az országot”.

Elemzők szerint a legelégedetlenebbnek az Öt Csillag Mozgalom bizonyul, amelynek mozgalmi szárnya továbbra is elfogadhatatlannak tartja a bankár-kormányfőt, kevésnek tartva a pártnak juttatott minisztériumokat, melyeknél a jobboldal „súlyosabb” tárcákat kapott. A párt több politikusa szerint az M5S-t „beaszfaltozták”, ezért az M5S parlamenti frakcióiban egyre többen jelzik, hogy nem szavaznak bizalmat.

Mario Draghi kormánya a 67. a második világháború óta. A miniszterelnök jövő hét elején kér bizalmat a szenátusban és a képviselőházban.

Borítókép: Mario Draghi miniszterelnök, az Európai Központi Bank egykori elnöke és Sergio Mattarella olasz államfő a 67. olasz kormány hivatali eskütételén a római Quirinale elnöki palotában 2021. február 13-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában