Ország-világ

2021.02.03. 11:10

Müller Cecília: ismét lesznek egynapos ellátások az egészségügyben (videó)

Véget ért a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatója.

Fotós: kormany.hu/Botár Gergely

Ennyien szegték meg a védelmi szabályokat

187-en szegték meg a maszkviselési szabályokat kedden – idézte Gál Kristófot az Origo. Az ORFK szóvivője elmondta, hogy 314-en szegték meg a kijárási tilalmat. Egyetlen vendéglátóhelyet sem kellett bezárni kedden – tette hozzá.

A súlyos szövődmények ellen védhet a védőoltás

Müller Cecília elmondta, hogy sikerült megtartani a kedvező járványügyi helyzetet az országban. Látszik, hogy az elhunytak száma továbbra is magas. Közölte, hogy a védőoltás legfontosabb tulajdonsága, hogy a súlyos esetekkel szemben jelenti a legnagyobb védelmet, így csökkenhet a halálozások száma. Éppen ezért veszik előre a magas kockázatú csoportban lévőket.

Kedvező adat

Müller Cecília elmondta, hogy a világban is zajlik a járvány, éppen ezért fontos, hogy az oltási programot lépésről lépésre végrehajtsák. Már 272 284-an gyógyultak meg, és ez triplája az aktív fertőzötteknek.

Közel 40 ezren kapnak majd oltást

Müller Cecília elmondta, hogy zajlik az oltási kampány harmadik szakasza, így a legidősebbek kapják meg a vakcinát. 1080 háziorvosi praxisban zajlik majd az oltás, folyik a kiszállítás jelenleg is – tette hozzá. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy oltópontokon is zajlani fog az oltás. Összessen közel 40 ezer főr fognak beoltani a következő napokban.

Ezzel segítik az időseket

Müller Cecília elmondta, hogy megjelentettek egy olyan összeállítást, ami az idős emberek számára készült a vakcináról.

Biztonságos az orosz vakcina

Müller Cecília szólt arról is, hogy eddig a Pfizer és a Modern vakcinákból eddig félmillió érkezett. Mindezeken felül Szputnyik vakcina is érkezett kedden. Biztonságosnak minősítették az orosz vakcinát – tette hozzá. Egyre nagyobb az érdeklődés az unión kívülről beszerezhető vakcinák ügyében.

Ismét lesznek egynapos ellátások az egészségügyben

Ismét lesznek egynapos beavatkozások az egészségügyben Kásler Miklós rendelete alapján – jelentette be Müller Cecília. Akiket műtenek, azoknak tesztelniük kell – tette hozzá.

Alapfeladat a háziorvosok számára a védőoltások beadása

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a háziorvosok számára alapfeladat az oltások beadása, járványidőszakon kívül is részben ez a dolguk. Nem gondolnám, hogy valaki nem akarja az oltásokat beadni – tette hozzá. Az idősek szívesen fogadják a háziorvosuktól a védőoltást – mondta.

Ez történik, ha valaki nem jelenik meg az oltáson

Ha valaki az oltás napján nem tudja felvenni az oltást, akkor a listán következő személy kerül előrébb, és kapja meg az oltást – mondta kérdésre Müller Cecília.

7000 adag bamlanivimabot szerzett be Magyarország

7000 adagot szerzett be Magyarország a bamlanivimab nevezetű gyógyszerből. Ez a koronavírus súlyos eseteiben segíthet – mondta Müller Cecília.

Csak a brit mutáns vírus van jelen Magyarországon

A briten kívül eddig egyetlen más mután vírust nem mutattka ki Magyarországon. 22 esetben mutatták ki egyébként a brit mutánst.

Borítókép: A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában