incidens

2021.02.28. 21:21

Hongkongban a helyi demokráciáért küzdő aktivistákat vettek őrizetbe

Az őrizetbe vettek között 39 férfi és nyolc nő van, életkoruk 23-tól 64 éves korig terjed.

A hongkongi demokráciáért küzdők mozgalmának negyvenhét tagját vette őrizetbe vasárnap a helyi rendőrség felforgatásra irányuló összeesküvés vádjával.

Az egykori törvényhozókat és a demokrácia szószólóit januárban már egyszer őrizetbe vették, de utána szabadon engedték őket. Most újra őrizetbe vették őket, és hétfőn meg bíróság elé állítják őket – derült ki a rendőrség közleményéből.

A hatóságok szerint azzal sértették meg az új kínai nemzetbiztonsági törvényt, hogy tavaly részt vettek a félautonóm terület törvényhozásának egy nem hivatalos előválasztásán.

Az őrizetbe vettek között 39 férfi és nyolc nő van, életkoruk 23-tól 64 éves korig terjed.

A demokráciapárti tábor azért tartott előválasztásokat, hogy meghatározza, ki a legjobb jelölt a törvényhozás többségének megszerzésére. Az tervezték, hogy megszavazzák azokat a főbb törvényjavaslatokat, amelyeknek eredményeképpen lemondásra kényszerülhet Carrie Lam, Hongkong kormányzója.

Januárban 55 aktivistát és volt törvényhozót tartóztattak le az előválasztásokon betöltött szerepük miatt. A letartóztatások a hongkongi demokráciamozgalom elleni legjelentősebb hatósági fellépésnek számítanak azóta, hogy Peking tavaly júniusban bevezette az új nemzetbiztonsági törvényt.

A jogszabály célja, hogy elfojtsa a 2019-es, hónapokig tartó kormányellenes tüntetések nyomán keletkezett ellenállást.

A hatóságok szerint az aktivisták abban az államellenes tervben vettek részt, amely révén meg akarják bénítani a város törvényhozásának munkáját.

A vasárnap letartóztatottak között volt Eddie Chu, a hongkongi törvényhozói tanács korábbi ellenzéki képviselője. A politikus a hivatalos Twitter-oldalán megerősítette, hogy vádat emeltek ellene, de óvadék iránti kérelmét elutasították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában