bírósági eljárás

2021.02.03. 17:54

Háborús bűncselekményekkel vádolnak egy férfit Finnországban

Libériában elkövetett háborús és emberiesség elleni súlyos bűncselekmények miatt állítottak bíróság elé szerdán Finnországban egy Sierra Leone-i férfit.

Fotós: AFP

Fotós: AFP

A több mint tíz éve Finnországban élő Gibril Massaquoit a többi között

azzal vádolják, hogy közvetve, illetve közvetlenül nők megerőszakolásában, gyilkosságokban, kannibalizmusban és gyermekkatonák alkalmazásában vett részt

az 1999 és 2003 között zajlott második libériai polgárháború során.

A finn ügyészség szerint a férfi vezető tisztséget töltött be a Sierra Leone-i Forradalmi Egységfront nevű lázadóhadsereg soraiban,

amely beavatkozott a libériai konfliktusba. Massaquoi, aki „Gábriel angyal” néven is ismert volt szerdán jelent meg az ügyben eljáró tamperei bíróságon.

A finn sajtó szerint az 51 éves férfi szótlan volt a bíróságon.

Az ügyészség életfogytiglani börtönbüntetést követelt – ami a finn törvények szerint tizennégy év – Massaquoival szemben, aki tagadta az ellene felhozott vádakat.

Massaquoi tavaly márciusban vették őrizetbe Tamperében, ahol családjával lakott és dolgozott. Massaquoi az első nem libériai állampolgár, akit felelősségre vonnak a legalább félmillió emberéletet követelő libériai polgárháborúkkal összefüggésben.

A férfi egy szemtanú védelmi program keretében került Finnországba.

A finn bíróság februárban átmenetileg Libériában, illetve Sierra Leonéban fog tárgyalást tartani, hogy meghallgasson több tucat tanúvallomást a rémtettekről, amelyeket állítólag Massaquoi követett el, vagy a parancsára követtek el. Ítélet az ügyben jövő ősszel várható.

Borítókép: Gibril Massaquoi a bíróságon Tamperében / Kalle Parkkinen / AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában