Ország-világ

2021.01.07. 05:41

Négy halottja van a washingtoni Capitolium ostromának

Csaknem négyórányi zavar után biztonságosnak nyilvánították az amerikai törvényhozás épületét, amelyet Donald Trump távozó elnököt támogató tüntetők ostromoltak meg, így helyi idő szerint szerdán este folytatódhatott az elektori szavazatok hitelesítése.

Washington, 2021. január 6. Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja megostromolja az amerikai törvényhozás washingtoni épületét, a Capitoliumot 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden gyõzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét. MTI/AP/John Minchillo

Forrás: MTI/AP

Fotó: John Minchillo

Paul Irving, a képviselőház illetékes tisztségviselője arról számolt be, hogy a hatóságok kiszorították a tiltakozókat a Capitoliumból, a törvényhozók így elhagyhatták az irodáikat.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a helyzet több televíziós csatorna beszámolója szerint teljesen kaotikus volt a Capitoliumban. Több tüntető behatolt az épületbe. A hatóságok könnygázt vetettek be ellenük és a rend fenntartása érdekében erősítést kértek. A képviselőház és a szenátus ülését is fel kellett függeszteni, amelyen hivatalosan bejegyezték volna az elektoroknak a megválasztott amerikai elnökre, Joe Bidenre leadott szavazatát. A még az épületben maradt képviselőket felkérték, hogy vegyék fel az ülések alatt tárolt gázmaszkokat.

A Capitoliumban lövések is eldördültek.

A rendőrség szóvivője azt közölte, hogy a nő, akit az erőszakos behatolás közben mellbe lőttek, életét vesztette. Az ügyben vizsgálat indult. Három másik ember is meghalt, haláluk okát egyelőre nem közölték.

A Demokrata Párt és a Republikánus Párt székházánál is csőbombát találtak az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tájékoztatása szerint. Ötvenkét embert vettek őrizetbe az eseményekkel kapcsolatban, harmincat pedig az elrendelt, este 6 órai kijárási tilalom megsértése miatt.

A Hír TV szerda este kapcsolta a Newsmax élő adását. Az adásban elhangzott, hogy Trump beszéde alatt többen voltak, mint valaha, és szerették volna a választás ellopását megakadályozni. A tüntetők akkor kezdték el megtámadni a Capitolium épületét, amikor kiderült, az alelnök, Mike Pence nem akarja visszaküldeni újraszámolásra a szavazatokat – írja az Origo. A tüntetők füst- és könnygázgránátokat is felrobbantottak az épületben. Azt nem lehet tudni, hogy pontosan hány ember hatolt be az épületbe, a tüntetők nagy része azonban az épületen kívül maradt. A szakértő elmondta, hogy a demokraták megkerülték a szabályokat különböző államokban és a koronavírust használták fel a választási csalásokra – többek között ez is elhangzott a Capitoliumban az egyik képviselő beszédében, mielőtt a tüntetők megrohamozták volna az épületet.

A Capitolium megrohamozását elítélte Joe Biden megválasztott amerikai elnök, Boris Johnson brit miniszterelnök, a NATO, és az előző republikánus elnök, George W. Bush is.

A washingtoni eseményekkel párhuzamosan több más városban is tüntettek Trump hívei szerte az Egyesült Államokban, például Atlantában és Salemben.

A Facebook és a Youtube internetes portálok törölték a Trump által feltöltött videót, amelyben távozásra szólította fel a támogatóit a Capitoliumról, mivel úgy ítélték, hogy abban hamis állítások hangzottak el a választások tisztaságával kapcsolatban.

Borítókép: Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja megostromolja az amerikai törvényhozás washingtoni épületét, a Capitoliumot 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában