Dzsingisz kán földjén

2021.01.22. 14:47

A mongol államfő szerint a kormány valójában egy államcsínykísérlet miatt mondott le

Semmiképpen sem támogatja a kormányfő távozását.

A mongol kormány egy államcsínykísérlet miatt mondott le, amelynek szervezéséért egy parlamenti képviselő vádolható – vélekedett Kaltma Battulga mongol államfő.

Az elnöknek a törvényhozás előző esti rendkívüli ülésén elmondott beszédét a MONCAME helyi hírügynökség idézte pénteken.

Eszerint az államfő azt mondta: nagyon csalódott abban, ahogyan a miniszterelnök, akivel együtt dolgozott Mongólia javára, így cselekedett.

„Egy dolog világos azonban, hogy ami történt, az államcsínykísérlet volt, amelyet egy csoport tervelt ki, élén Batbold Szuhbaatar parlamenti képviselővel. Vele szemben jelenleg bírósági vizsgálat folyik egy, az ország déli részén fekvő, Oju Tolgban lévő arany- és rézbánya megnyitása ügyében” – tette hozzá az elnök.

Battulga szólt arról is, hogy véleménye szerint a kormánynak a stabilitás megőrzése a feladata. A történteket kormányválságnak nevezte az államfő, hangsúlyozva, hogy a tavalyi parlamenti választásokon a mongol nép bizalmat szavazott Uhnágín Hürelszüh kormányfőnek. Ezért neki nincs joga ahhoz, hogy ebben a nehéz időszakban, amikor az ország koronavírus-járvánnyal és gazdasági válsággal küzd, tisztségének feladásával megingassa ezt a bizalmat.

Hangoztatta, hogy semmiképpen sem támogatja a kormányfő távozását.

A kormányzó Mongol Néppárt pénteken Luvszannamszrajn Ojun Erdenét jelölte a miniszterelnöki tisztségre. Az ezzel kapcsolatos dokumentumokat már megküldte az államfői hivatalnak.

A mongol törvényhozás csütörtök este elfogadta Uhnágín Hürelszüh miniszterelnök és kormánya lemondását.

A döntés előzménye volt, hogy kedden egy nőnél kimutatták a koronavírus-fertőzést, ezért a szülészeti osztályról újszülött gyerekével együtt, Covid-betegek számára fenntartott karanténban helyezték el. A kismamát téli öltözet nélkül, papucsban kisbabájával együtt, egy fűtetlen mentőautóval szállították a dermesztő hidegben a járványkórházba.

Az eset kikerült a közösségi oldalakra, a főváros, Ulánbátor főterén tiltakozások kezdődtek, amelyeken az embertelen bánásmód miatt a kormányfőhelyettes, és az egészségügyi miniszter a távozását követelték.

A két politikus, Jangu Szodbaatar, valamint Togtmol Mendszajhán szerda este bejelentette lemondását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában