Ország-világ

2020.12.23. 06:07

Karácsony ajándéka az óvodásoknak: díjemelés a menzán

Karácsony Gergely egy személyben döntött arról, hogy tíz százalékkal megemeli a gyermekétkeztetés díját a fővárosi fenntartású köznevelési intézményekben. Mindezt a 2021-es fővárosi költségvetésbe foglalta.

Példátlan karácsonyi ajándékot kaptak a fa alá a fővárostól azok a családok, akiknek gyermekük fővárosi fenntartású bölcsődébe vagy óvodába jár, ugyanis

jövőre tíz százalékkal kell többet fizetniük gyermekeik közétkeztetéséért.

Karácsony Gergely a rendkívüli jogrendet arra használta, hogy a Fővárosi Közgyűlés megkerülésével, a fővárosi ellenzékkel való egyeztetés nélkül, egy személyben elfogadja, majd kihirdesse a jövő évi büdzsét – írja a Magyar Nemzet.

A főpolgármester tehát a saját maga által elfogadott költségvetésben egy személyben döntött arról, hogy tíz százalékkal megemeli a gyermekétkeztetés díját a fővárosi fenntartású köznevelési intézményekben, óvodákban, bölcsődékben.

A menzadrágításból kitűnik, hogy a baloldali fővárosi vezetés a koronavírus-járvány okozta helyzetben emel árakat, miközben segítenie kellene a családokat.

Az emelést kezdeményező Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes azzal indokolta a változtatást, hogy az étkeztetési díjakat 2015 óta nem emelték, azóta pedig szerinte sok minden drágult. Így a baloldal a gyermekétkeztetés drágítása mellett döntött.

Érdekes, hogy pont akkor hozták meg ezt a családokat kellemetlenül érintő döntést, amikor a koronavírus-járvány hatásai súlyos forrásokat vonnak el a vállalkozásoktól és a magánszemélyektől egyaránt. Felmerül a kérdés, hogy hová tűnt a Tarlós István korábbi főpolgármester által képzett budapesti tartalék? A büdzséről való döntést meg lehetett volna hozni februárban is, a közgyűlés nyilvánossága előtt. Ám Karácsony Gergely nemhogy megvárta volna a februárt, még az általa kezdeményezett költségvetési egyeztetésen sem jelent meg.

A budapesti Fidesz szerint Karácsony Gergely két év alatt feléli az elmúlt tíz évben megspórolt tartalékokat, ezzel folytatva a Demszky-korszak hibás gazdaságpolitikáját – így összegezhető egy mondatban Budapest 2021. évi költségvetése.

„Egy év hatalomérzet után pedig az ellenzékkel való egyeztetésnek még a látszatára sem ad! – írták közleményükben.

A főpolgármester egy személyben, mindenfajta, az ellenzékkel történő egyeztetés nélkül döntött a főváros több száz milliárdos jövő évi büdzséjéről. Ezzel olyat tett, ami Budapest történetében még nem fordult elő” – vonta le a következtetést a kormánypárti frakció, s hozzátették: a főpolgármester meg sem jelent a költségvetési egyeztetésen. „Gratulálunk, főpolgármester úr! Boldog Karácsonyt!” – zárta sorait a fővárosi Fidesz.

A családvédelmi törvényben rögzítik: a jövedelem alapján jogosult és/vagy a három vagy annál több gyermeket nevelő családok, továbbá a fogyatékkal élő vagy tartós betegséggel küzdő gyermekek ingyenesen juthatnak hozzá a közétkeztetéshez. Jövőre több, mint 86 milliárdot költ a kormány gyermekétkeztetésre, s ez a 2010-es adatoknak a háromszorosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában