beszéd

2020.12.23. 15:57

Az iráni elnök Szaddám Huszeinhez hasonlította Donald Trumpot

Tette mindezt az iráni állami televízióban.

Donald Trump amerikai elnököt Irak egykori diktátorához, Szaddám Huszeinhez hasonlította szerdán Haszan Róháni iráni elnök az állami televízióban mondott beszédében.

Az adásban kijelentette: „Irán közelmúltbeli történelme során az országnak kétszer is meg kellett küzdenie két őrülttel, Trumppal és Szaddámmal”.

Egyikük tényleges háborúba sodorta Iránt, a másik gazdasági háborúba – mondta.

Hozzátette: „Szaddámot bűncselekményei miatt kivégezték, Trump sem fog jobb sorsra jutni. Irán végül diadalmaskodott mindkét háborúban”.

Kifejtette, míg Szaddám Huszein elfoglalta Irán déli és délnyugati részét, addig Trump nem tudta áterőszakolni rendszerváltási terveit.

A nyolc évig tartó iraki-iráni háború következtében az országnak hatalmas, több évig tartó erőfeszítésébe került a határvidék újjáépítése, de a Trump által bevezetett szankciók még ennél rosszabbak – mondta.

Teherán szerint az elmúlt két évben több mint 1500 szankció volt érvényben Irán ellene. Ezek történelme legsúlyosabb gazdasági válságába sodorták az országot.

Róháni reményét fejezte ki, hogy Trump utódja, Joe Biden egy időben tér vissza a Bécsben, 2015-ben megkötött nukleáris megállapodáshoz, amelyet Trump egyoldalúan felmondott 2018-ban, és ismét feloldja az Iránnal szemben bevezetett szankciókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában