Jemeni polgárháború

2020.10.06. 23:20

Tucatnyi lázadóval végeztek jemeni kormányerők és visszaverték a támadásukat

Az Irán támogatását bíró lázadók nagyszabású rohamot indítottak a város Tuhjata nevű kerületében a hadsereg létesítményei ellen.

A jemeni húszi síita lázadók legalább tizenkét fegyveresével végeztek a kormányerők kedden a felkelők támadásának visszaverése során a Vörös-tenger partján fekvő, Hodeida kikötővárosában – közölte egy katonai tisztségviselő.

A névtelenséget kérő illetékes szerint az Irán támogatását bíró lázadók nagyszabású rohamot indítottak a város Tuhjata nevű kerületében a hadsereg létesítményei ellen. Hozzátette, hogy a harcokban többen megsebesültek és a húszik két katonai járművét is sikerült megsemmisíteni.

Hodeidában és az azonos nevű kormányzóságban törékeny tűzszünet van hatályban, amelyben a szembenálló felek 2018 végén a konfliktus lezárását célzó megbeszéléseken állapodtak meg.

A Vörös-tenger partjánál fekvő Hodeidán keresztül érkezik a legtöbb nemzetközi adomány Jemenbe, ahol a mintegy 28 millió lakos többsége a fegyveres konfliktus miatt humanitárius segélyre szorul, és milliókat fenyeget éhínség. A fegyverszállítmányok nagy része ugyancsak ezen az úton jut el az országba.

A kikötőváros egy részét a húszik ellenőrzik, míg a keleti, déli kerületek a kormányerők kezén vannak.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között.

A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével. A polgárháborúban több mint százezren vesztették életüket, milliók váltak földönfutóvá.

A lakosság mintegy 80 százaléka, vagyis több mint 24 millió ember szorul valamilyen formában humanitárius segélyre.

A helyzetet súlyosbítja a koronavírus-járvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában