tragédia

2020.09.15. 18:57

Több mint ötven rab éhen halt egy északkelet-kongói börtönben

A fegyencek nyomorúságos körülmények között, kis fejadagokon kénytelenek tengődni.

Éhen halt ötvenkét rab a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén található Bunia város börtönében az idén az elégtelen kormányzati támogatás miatt – közölték kedden az ENSZ és a helyi hatóságok.

A világszervezet szerint a kongói börtönök világviszonylatban a legzsúfoltabb büntetésvégrehajtási intézetek közé tartoznak, ahol a fegyencek nyomorúságos körülmények között, kis fejadagokon kénytelenek tengődni.

A buniai börtön ötszörösen túlzsúfolt a névleges befogadóképességéhez képest. „A helyzet nagyon aggasztó” – hangsúlyozta Ferdinand Fimbo buniai polgármester a hiányos kormányzati támogatást hibáztatva a rabok elégtelen ellátásáért.

Felix Tshisekedi kongói elnök a hónap elején arról biztosított mindenkit, hogy a börtönökben nem fognak kifogyni a gyógyszerekből és az élelemből.

Camille Zonzi, a buniai börtön igazgatója, akit az ENSZ kongói missziója idézett, ezzel szemben azt állította: a kormány mindössze arra tett ígéretet a múlt héten, hogy a büntetésvégrehajtási intézet három havi kiadását fogja fedezni.

Egy jogvédő szervezet szerint az alultápláltság gyakori jelenség a kongói börtönökben, mert a fejadagokat a létesítmények névleges befogadóképessége, nem pedig a rabok valós létszáma alapján határozzák meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában