Ország-világ

2020.07.02. 21:31

Egyre több dzsihadista szabadul a börtönökből

Egy tanulmány szerint kevesebb ugyan a belga börtönökben fogvatartott terroristák száma, de még így is nagyon sokan vannak, a rabok számának 1,7 százalékát teszik ki.

A belga La Libre napilapban Thomas Renard, az Egmont Intézet kutatójának egy tanulmányáról írnak, mely szerint az ország börtöneiben ugyan csökken a radikalizálódott iszlamista fogvatartottak száma – 2020 májusi adatok szerint jelenleg 165 terrorista raboskodik Belgiumban -, még így is az összes fogvatartott 1,7 százalékét teszik ki – írja a V4NA Hírügynökség.

Míg 2018 elején még közel 250 radikalizálódott fogoly volt a belga börtönökben, addig ma már közel száz fővel kevesebben vannak, de ez elsősorban azért van, mert a Thomas Renard által összegyűjtött adatok szerint 2012 óta több mint 370 radikalizálódott rabot engedtek szabadon a belga börtönökből és előreláthatóan 2021 végéig még további hatvanan fognak szabadulni. Ráadásul a radikalizálódott elítéltek számának csökkenése azzal is magyarázható, hogy az elítéltek fele kevesebb, mint tíz év börtönbüntetést kapott, így fokozatosan szabadulnak a börtönből.

A 2013 és 2015 közötti dzsihadista válság óta a belga terroristák stratégiát váltottak és a szétszóródásra összpontosítanak, megtalálhatók az ország összes büntetés-végrehajtási intézetében, így a számuk nem haladja meg börtönönként a 6 százalékot. Ez alól egyedül az úgynevezett Deradex részleg képez kivételt, ezeket a cellákat 2016-ban létesítették azzal a céllal, hogy ily módon különítsék el a többi rabtól a legelszántabb dzsihadista toborzókat és prédikátorokat, illetve addig kínozzák őket, amíg elmegy a kedvük a terrorizmustól, a deradex kifejezés tulajdonképpen a deradikalizálódásra utal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában