kárba vész a támogatás?

2020.06.15. 07:57

Meghiúsul a dél-pesti kerékpárút építése

Többévnyi előkészítés és több száz millió forintnyi ráfordítás után a főpolgármester döntése nyomán nem valósulhat meg a nyolcvan százalékban európai uniós forrásból finanszírozható dél-pesti kerékpárút, amely Csepeltől a XVII. kerületig épült volna.

A Magyar Hírlap arról ír, hogy Karácsony Gergely olyan bicikliutat akadályozott meg, amelyhez a fővárosnak csupán csekély önerőt kellett volna biztosítania, és egy több kilométeres fejlesztést valósíthatott volna meg.

A dél-pesti kerékpárút megépítésére Magyarország 80 százalékos támogatást nyert el az Európai Uniótól, ami csak a 2021-ig tartó uniós költségvetési időszakban vehető igénybe, és mivel a ciklus végéhez közeledünk, más fejlesztésre aligha lehet átcsatornázni.

A cikk szerint a fennmaradó részhez a kormányzat és az érintett kerületek is biztosítottak volna forrást, így a 2,1 milliárd forintra tervezett projektből alig több mint 200 millió terhelte volna a fővárosi önkormányzat költségvetését, amit Tarlós István korábbi főpolgármester támogatott is, ám Karácsony Gergely leállította a kivitelezést.

A dél-pesti kerékpárút hosszú távon egy hatalmas fejlesztés része lenne, amely lehetővé tenné, hogy a pesti oldal szmogmentes területein Dunakeszitől Csepelig lehessen két keréken közlekedni, de a budai oldalra is el lehetett volna ezen keresztül jutni, sőt a Megyeri hídon keresztül akár Szentendre is elérhetővé vált volna – írta a Magyar Hírlap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában