Járvány

2020.03.25. 08:36

Virtuálisan vizsgáznak a hallgatók

Várhatóan az egészségügyi képzéseket nyújtó helyeken hosszabbítják meg a szemesztert.

Nyíregyháza, 2020. március 12. Falucskai János fõiskolai docens adatszerkezetek és algoritmusok gyakorlatot tart hallgatóinak a Massive Open Online Course rendszeren keresztül távoktatásban a Nyíregyházi Egyetem E épületében 2020. március 12-én. Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett a kormány az ország teljes területére az új koronavírus-járvány miatt. Intézménylátogatási tilalmat rendeltek el a magyarországi egyetemeken, csak távoktatásban folytatható az oktatás. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A nagy egyetemek többségében zökkenőmentes az átállás a távoktatásra, nem várható a vizsgák elhalasztása vagy a tanév meghosszabbítása. Az orvos- és a diplomás ápolóképzésben ugyanakkor fel kellett függeszteni a gyakorlati képzést, ami nehezíti a szemeszter sikeres teljesítését – írja a Magyar Nemzet.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a koronavírus-járvány miatt nem kevesebb mint 17 ezer kurzust kell átállítani digitális munkarendre, ez a hatalmas munka több mint 90 százalékban zökkenőmentesen történik

− tájékoztatott Darázs Lénárd általános rektorhelyettes.

Mindössze néhány kurzus van, hallgatónként átlagosan egy-kettő, amelyet személyes kontaktus nélkül nem tudnak megszervezni. Ilyenek például a tanító- vagy az óvodapedagógus-képzés gyakorlati tantárgyai. Ezeket halasztani kell, az órákat a diákok a következő félévben veszik fel.

Az egészségügyi képzések helyzete bonyolultabb: a járvány miatt már március 11-én, a veszélyhelyzet kihirdetésekor fel kellett függeszteni a gyakorlati órákat az orvos- és a diplomás ápolóképzésben, ami jelentősen megnehezíti a hallgatóknak a félév teljesítését.

A Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla elmondása szerint a távoktatással az előadások mindegyike megtartható, és a gyakorlati óraszámigényt csökkentő elemeket is alkalmaznak (például műtéti közvetítéseket), de a fő szabály az, hogy gyakorlatot távoktatással nem lehet helyettesíteni.

Amennyiben megszűnik az intézménylátogatási tilalom, az egyetem mindent megtesz annak érdekében, hogy a hallgatók teljesíteni tudják az előírt gyakorlatokat. Emiatt várhatóan meghosszabbodik a szemeszter.

Hasonló intézkedéseket vezettek be az egyetemek orvoskarain. A négy magyar orvosképző hely igyekszik közösen és egységesen reagálni a kormány által kihirdetett járványügyi veszélyhelyzetre.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szintén úgy tervezi, hogy időre teljesítik a kötelezettségeket.

Itt könnyítésként lehetőséget adnak arra, hogy bizonyos esetekben az összegző teljesítményértékelés helyett részteljesítmény-értékelést alkalmazzanak az oktatók.

A Budapesti Gazdasági Egyetem sem tervezi meghosszabbítani a félévet, nem változnak a vizsgaidőpontok, és marad a szakdolgozat-leadási határidő is.

A most esedékes önköltségek befizetése április 20-ig elhalasztható. Jelezték továbbá, hogy a szakmai gyakorlatok és a duális képzés folytatható, ha a fogadóhely saját hatáskörében nem tiltja meg.

A Budapesti Corvinus Egyetem sajátos módon is segíti hallgatóit: szakképzett pszichológusokból, tanácsadókból álló külön csoport ügyel a fiatalok mentális egészségére.

Speciális ismeretterjesztő anyagokat készítettek a Covid-19 vírus által okozott helyzet minél hatékonyabb kezelésére.

Borítókép: Falucskai János főiskolai docens adatszerkezetek és algoritmusok gyakorlatot tart hallgatóinak a Massive Open Online Course rendszeren keresztül távoktatásban a Nyíregyházi Egyetem E épületében 2020. március 12-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában