Járvány

2020.03.19. 19:12

Munkacsoport alakult a külföldön rekedt magyarok hazahozatalára

Létrejött a külföldön rekedt magyarok hazatérését megszervező munkacsoport a Külügyminisztériumban – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

A tárcavezető közölte: délután videokonferencia keretében egyeztetett az olasz, a horvát, a szlovén és az osztrák kollegájával. Kifejtette: az olasz külügyminiszter „riasztó számadatokról tájékoztatott”, meghaladta a 28 ezret a fertőzöttek száma Olaszországban, ráadásul nagyon gyorsan változik, romlik a helyzet, ezért azt a tanácsot adta, hogy „semmiképpen se értékeljük alul a vírust és az általa jelentett veszélyeket”.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: mivel ez egy hosszútávon megmaradó kihívás lesz, még egyszer arra kér mindenkit, hogy aki külföldön van és szeretne hazajönni, tegye meg minél előbb vagy jelezze minél előbb, hogy segítségre van szüksége.

„Nem érdemes arra spekulálni, hogy majd egy-két hét múlva hazajönnek, mert hosszú hónapokig tartó nemzetközi közlekedési korlátozásokkal kell számolnunk”

- fogalmazott.

Elmondta: a Külügyminisztériumban létrejött a külföldön rekedt magyarok hazatérését megszervező munkacsoport, amelyet Sztáray Péter államtitkár vezet. Már folyamatosan egyeztetnek közép-európai körben, hogy miként tudnák hazahozni a világ messzi, távoli pontjain elszórtan lévő magyar csoportokat, családokat, egyéneket – közölte.

Kitért rá: Ausztriával, Szlovákiával, Horvátországgal, Szlovéniával és Csehországgal abban maradtak, hogy folyamatosan koordinálják az igényeket, hogyha valaki különgépet küld, akkor az arról szóló információt megosztják.

„Azon leszünk, hogy minél előbb, minden hazatérni akaró magyart haza tudjunk hozni” – emelte ki Szijjártó Péter.

A Marokkóban rekedtek már hazajöttek

A miniszter azt is közölte: sikerült hazahozni 108, Marokkóban rekedt magyar állampolgárt. A tárcavezető kifejtette: nemrég landolt a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren az a gép, amelynek fedélzetén összesen 142-en voltak, köztük 108 magyar állampolgár. Felidézte: korábban azt mondták, 146-an ragadtak kint, de néhányan az Austrian Airlines járatával szerdán már el tudtak jönni.

Közölte: a 108 magyar állampolgár mellett öt szomszédos ország összesen 34 szintén ott rekedt állampolgárát is el tudták hozni, amiért az érintett országok köszönetet mondtak.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ilyenkor nagyon fontos az együttműködés, hiszen biztosan lesz más olyan pontja a világnak, ahonnan más országok akciói keretében fognak hazahozni magyarokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában