Járvány

2020.03.22. 20:51

Miért fontos a magyar emberek számára a koronavírus-törvény?

A koronavírus veszélyeinek csökkentését, az álhírek terjesztésének korlátozását és a megfelelő gazdasági intézkedéseket is segíti.

Miért fontos a magyar embereknek, hogy elfogadják a koronavírus-törvényt? Az Origo megkérdezte erről ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt, a Századvég jogi szakértőjét.

A kormány pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatát, amivel

 • meghosszabbítaná a veszélyhelyzet;
 • megtiltaná az önkormányzati képviselő-testületek feloszlatását, valamint az időközi választások, és népszavazások megtartását;
 • büntetné a járványügyi intézkedések akadályozását (karanténból való kiszökés, stb.)
 • szigorúbban büntetné a rém- és az álhírek terjesztőit.
 • A kabinet álláspontja szerint ezeket a magyar emberek érdekében kell megszavazni, és emiatt a kormánypártok azt kérik az ellenzéki pártoktól, támogassák a javaslatcsomagot az Országgyűlésben.

  ifj. Lomnici Zoltán törvényjavaslat három aspektusát emelte ki az Origónak:

 • gondoskodik arról, hogy a veszélyhelyzet, mint különleges jogrend, megfelelő időben és ideig bevezetésre kerülhessen. Szerinte így a kormány hatékonyabban tud élet- és egészségvédelmi intézkedéseket foganatosítani,
 • rendelkezik arról, hogy a közjogilag jelentős események (országos és helyi népszavazás, választás) ne kössék le a közigazgatás kapacitásait, valamint,
 • szabályozza az ál- és rémhírterjesztőkkel (a járványügyi intézkedéseket akadályozók mellett) szembeni hatékonyabb fellépést a magyar emberek egészségének és életének, nem utolsó sorban a köznyugalom megóvása érdekében.
 • Az alkotmányjogász ismertette, hogy különleges jogrendben az állampolgárok élet-, egészség-, személyi-, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálásának érdekét szem előtt tartva vezetik be a speciális rendelkezéseket. Úgy látja, hogy nincs szükség itthon olyan kormányzati intézkedésre, amelyet a nyugat-európai, uniós tagállamokban ne vezettek volna be.

  Összefogás kellene

  Az alkotmányjogász beszélt a kérdés politikai hátteréről is. Szerinte a kormánynak nem szabad felülnie a hisztérikusan követelőző ellenzéknek.

  Fontos, hogy az esetleges korlátozások lépcsőzetesen épüljenek fel szemben az ellenzéki hisztérikus követelőzéssel, amely mindent egyszerre akar

  fogalmazott, hozzátéve, hogy a szigorítások meglehetősen sokfélék lehetnek, a beutazási tilalomtól a rendezvények betiltásán át egészen az esetleges kijárási tilalomig. (Utóbbira az Operatív Törzs vasárnapi tájékoztatója szerint továbbra sem terveznek lezárásokat és kijárási tilalmat.)

  Ifj. Lomnici Zoltán szerint ez most nem a politikai viták ideje:

  mind a balliberális pártok, az ellenzéki média, és az álcivil jogvédők részéről nagyfokú higgadtságra lenne szükséges.

  Jelenleg ugyanis az összefogás és a fegyelmezettség a magyarság legfontosabb erőtartaléka! mondta az Origónak a Századvég jogi szakértője.

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában