Járvány

2020.03.03. 17:47

170 mintát vizsgáltak meg eddig Magyarországon

Mind negatív lett.

Koronavírus-fertőzés gyanúja esetén minden mintát a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) budapesti központi laboratóriumában vizsgálnak, függetlenül attól, hogy a potenciális beteg az ország melyik kórházában fekszik – közölte az NNK.

A közlemény szerint a vizsgálat a minta beérkezésétől számítva néhány órát vesz igénybe. Minden indokolt esetben laborvizsgálatot végeznek, mostanáig 170 mintát vizsgáltak meg, és mind negatív lett.

Kitértek arra is, hogy az országban több olyan laboratórium is alkalmas a vizsgálat elvégzésére, de „járványügyi érdekből” minden mintát az NNK Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriumába kell küldeni. A laboratóriumi vizsgálat központosítása biztosítja, hogy járvány idején az országos tisztifőorvos „megfelelő járványügyi intézkedést tudjon hozni a magyar emberek lehető legmagasabb szintű védelme érdekében” – fogalmaztak.

Hozzátették: ha a háziorvosi kikérdezés vagy kórházi vizsgálat során a koronavírus-fertőzés gyanúja felmerül – amellett, hogy a beteget kórházba szállítják és ott elkülönítik -, a laborvizsgálat elrendelése kötelező. Alapvetően légúti mintára van szükség, amelynek a vizsgálata több órát vesz igénybe. Gyorstesztnek nevezett – 20-30 percen belül eredményt adó – eljárás még nem létezik.

Az NNK kéri, hogy akin „légúti tünetek jelentkeznek”, az forduljon telefonon háziorvosához, aki az eljárásrendben foglaltak szerint intézkedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában