Szíria

2020.01.02. 20:58

Felkelők tucatjait ölte meg a hadsereg Idlíbben egy ellencsapásban

A szír kormányerők és orosz szövetségeseik decemberben fokozták a térség elleni légitámadásokat.

Felkelők tucatjait ölte meg a szíriai hadsereg csütörtökön az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány déli részén, a lázadók által indított támadásokra válaszul – jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség.

A támadások helyszíne a Maarrat-en-Numán térségében található két település, at-Tah és Dzsardzsnáz volt. A jelentés szerint a felkelők a rossz időjárási körülményeket használták ki. A hadsereg válaszul lázadók tucatjait ölte meg, valamint több járművet és rakétavetőt megsemmisített.

A szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint mindkét oldalon legalább 30 ember vesztette életét a csütörtöki összecsapásokban.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg (SAA) és a vele szövetséges orosz csapatok április végén offenzívát indítottak Idlíb és Hama tartományban a felkelők ellen. Az OSDH egyik legutóbbi jelentése szerint eddig legalább 1315 civil, köztük 335 gyerek lelte halálát az offenzívában, amely miatt az ENSZ szerint több mint 400 ezren menekültek el otthonaikból.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet tartja uralma alatt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ága volt.

Idlíb népessége 3 millióra duzzadt az után, hogy a Szíria más részeiben dúló harcok elől sokan menekültek ebbe a – felkelők utolsó szíriai fellegvárának számító – tartományba.

A szír kormányerők és orosz szövetségeseik decemberben fokozták a térség elleni légitámadásokat.

Az AFP francia hírügynökség diplomáciai forrásoktól úgy értesült, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) pénteken zárt ajtók mögötti ülést tart az idlíbi helyzettel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában