tanévnyitó

2019.09.18. 17:43

Potápi: a kárpátaljai magyarság bizonyította, hogy hosszú távra tervez

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár a beregszászi református templomban megtartott ünnepségen méltatta a több, mint negyed évszázada működő Rákóczi Főiskolát.

Budapest, 2019. augusztus 22. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára beszél a Határtalanul! program eddigi eredményeirõl tartott sajtótájékoztatón a budapesti Bárkert Bistróban 2019. augusztus 22-én. MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotós: Kovács Attila

A kárpátaljai magyarság az anyanyelvű felsőoktatás megteremtésével bizonyította, hogy hosszú távra tervez – jelentette ki Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévnyitó ünnepségén szerdán Beregszászon, ahol Rákóczi-díjjal tüntették ki az intézmény fejlesztése érdekében kifejtett tevékenységéért.

Potápi Árpád János a beregszászi református templomban megtartott ünnepségen mondott beszédében hangsúlyozta: a több mint negyed évszázada működő Rákóczi Főiskola olyan időszakban jött létre, amikor a körülmények egyáltalán nem kedveztek egy felsőoktatási intézmény létrehozásának, amikor „még magot vetni sem volt egyszerű dolog.”

A kárpátaljai magyarok mégis úgy döntöttek, nem várnak tovább

- mutatott rá, megjegyezve, hogy a külhoni magyar közösségek közül elsőként ők hoztak létre felsőoktatási intézményt. „A főiskola megteremtésével a kárpátaljai magyar közösség mindenki számára bizonyította, hogy hosszú távra, nem egy, nem tíz, hanem legalább száz évre tervez, azt üzenve ezzel, hogy továbbra is építője kíván lenni annak a helynek, ahol él” – hangsúlyozta az államtitkár.

Kiemelte, minden nehézség ellenére ma „itt vagyunk és egy olyan felsőoktatási intézményben nyitjuk meg az új tanévet, amely folyamatosan bővül és erősödik, amelynek komoly tervei vannak a jövőre nézve.” Emlékeztetett arra, hogy

a magyar kormány a nemzetpolitikai államtitkárságon keresztül 2011 óta 11 milliárd forinttal támogatta a kárpátaljai magyarság megmaradása és megerősödése tekintetében stratégiai fontosságú főiskolát,

amely „alap, biztosíték és támasz, ahonnan a magyarság lendületet tud venni a felemelkedéshez.”

A Rákóczi-díj kitüntetést a maga, munkatársai és a magyar kormány nevében megköszönve hangsúlyozta,

„továbbra is kiállunk a magyar minőségi oktatás mellett, továbbra is stratégiai partnerként számítunk a főiskolára.”

Az évente két – a kárpátaljai magyarságért és a főiskoláért sokat tett egy-egy külhoni és ukrajnai – személynek adományozott, a Rákóczi család címerét ábrázoló éremből és fehérarany pecsétgyűrűből álló Rákóczi-díj átnyújtása előtti laudációban a többi között elhangzott: Potápi Árpád János több évtizedes politikai pályafutása során nagyon sokat tett a kárpátaljai magyarságért, több támogatási program kezdeményezője és elindítója volt, és különösen szívén viselte a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola fejlesztését.

A Rákóczi-díj ukrajnai kitüntetettje idén Dmitro Tkacs Ukrajna volt budapesti nagykövete, aki diplomataként támogatta a kárpátaljai magyarokat és fontos szerepet játszott a beregszászi főiskola működésének hivatalos engedélyezése érdekében.

Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola rektora köszöntőjében elmondta, 1633 diák kezdte el a 2019-2020-as a magyar felsőoktatási intézményben. Rámutatott, a beregszászi főiskolán a képzés színvonala nem marad el a környező országok hasonló felsőoktatási intézményeinek oktatási színvonalától.

A rektor külön köszönetet mondott a magyar kormány mellett a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának és vezetőjének, Potápi Árpád Jánosnak, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának a kárpátaljai magyarság és magyar értelmiség szülőföldön maradásában „stratégiai szerepet” játszó Rákóczi-főiskolának nyújtott támogatásért.

Borítókép: illusztráció: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszél a Határtalanul! program eddigi eredményeiről tartott sajtótájékoztatón a budapesti Bárkert Bistróban 2019. augusztus 22-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában