megengedhetetlen

2019.07.15. 22:59

A honvédelmi bizottság elítélte a honvédiskolai zaklatást

A fiatalkorúakra való tekintettel zárt ülést rendelt el Kósa Lajos elnök, majd a meghallgatást követően tíz évre titkosították az elhangzottakat.

Az ülést Varga-Damm Andrea, a testület jobbikos alelnöke kezdeményezte, mert ahogy korábban mi is megírtuk, májusban szexuális bántalmazás történt a debreceni honvéd-középiskola kollégiumában. Az információk arról szóltak, hogy egy 9. évfolyamos fiatalt 10. évfolyamos társai lekötöztek és védekezésre képtelen állapotban megerőszakoltak, vagy „legalábbis ilyen jellegű tevékenységet folytattak”.

A parlamenti bizottság zárt ülését Kósa Lajos, a testület fideszes elnöke az érintett fiatalkorúak személyiségi jogaira, valamint a folyamatban lévő nyomozásra tekintettel kezdeményezte.

Ezt a bizottság egyhangúlag támogatta.

Kósa Lajos az ülés után leszögezte: a honvéd katonai szakközépiskolába járó diákok nem katonák, nincsenek hadrendben, a Honvédelmi Minisztérium (HM) csak fenntartója az iskolának.

Elmondta, hogy

a bizottság tagjai közül mindenki elítélte az erőszakot. Semmi ilyet nem szabad eltűrni, a legpéldásabban fel kell lépni ellene

– hangoztatta a politikus.

Az iskola igazgatója arról tájékoztatott: átszervezéseket kezdeményezett az intézményben és fokozott figyelmet fordít arra, hogy a hasonló eseményeket megelőzzék – közölte Kósa Lajos, hozzátéve: az iskola által meghozott intézkedéseket támogatják. Az elkövető diákokat elbocsátották, a HM feljelentést tett a rendőrségen. A bizottság a nyomozás lezárultával dönt arról, hogy szükség van-e további intézkedésekre.

Varga-Damm Andrea a bizottság ülése után elmondta:

tíz évre titkosították az elhangzottakat, ugyanakkor azt megerősítette, hogy igaz, ami a médiában megjelent. Az eset után fontos, hogy ezeket a kérdéseket alaposan, felelősségteljesen kezeljék. A jövő nemzedékek védelme elsődleges feladat

– jelentette ki.

Az alelnök szerint nincs garancia arra, hogy ilyen eset nem fordulhat elő még egyszer, hiszen bűncselekmények is történnek. Ugyanakkor kijelentette: a fiatalokkal máshogy kell bánni, hogy a hasonló eseteket elkerüljék.

A szocialista Harangozó Tamás azt mondta: egyetértettek abban, hogy az ilyen esetekkel szemben zéró tolerancia szükséges. Megjegyezte, az volt az „érzése”, hogy megpróbálták eltussolni az ügyet. Az MSZP-s politikus azt mondta, hogy az érintettek döntő többségét eltávolították az intézményből, s a nevelők körében is volt felelősségre vonás.

Vadai Ágnes (DK) úgy fogalmazott: „alapos kikérdezés volt”, az iskola igazgatója is részletesen beszámolt a történekről. Kiemelte, különleges egyetértés alakult ki a bizottságban arról, hogy semmilyen erőszak nem tűrhető el. A konkrét ügyről azt mondta, nem egyszerű egyedi esetről van szó. Megjegyezte továbbá, hogy álláspontja szerint „nem túl gyorsan” folytatták le a fegyelmi eljárást. Szorgalmazta, hogy az iskola vezetése és a minisztérium indítson programot azért, hogy megakadályozzák a hasonló cselekményeket, s hogy az eset áldozatát segítsék.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az intézményben tanulók a jövő katonái. Kiemelte, bízik benne, hogy a honvédelmi tárca nem tűri sorai között azokat, akik bármiféle erőszakot követnek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában