tíz nap

2019.04.22. 21:52

Szakértő: pontos információkat kaptak, mégsem intézkedtek

Egy külföldi szolgálattól „nagyon pontos információkat” kaptak a helyi hatóságok a Srí Lankán húsvét vasárnap elkövetett merényletekről, mégsem intézkedtek, noha erre volt tíz napjuk – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő.

Horváth József arról beszélt az M1 csatornán, hogy egy Srí Lanka-i szélsőséges csoport, a Nemzeti Tauhít Dzsamaat követte el a több mint 290 halálos áldozatot követelő húsvétvasárnapi támadásokat. A három templom és három luxusszálló ellen egy időben elkövetett támadásokban részt vevő hét öngyilkos merénylő mindegyike Srí Lanka-i állampolgár volt.

A szakértő szerint

ez a támadássorozat rávilágított, hogy bár Srí Lanka olyan ország, amely szeretne a turizmusból megélni, és ahová „özönlenek” a turisták, a biztonsági rendszer nagyon hézagos.

Megjegyezte: az országban meglévő nemzetiségi, vallási megosztottság sem segíti a szolgálatok együttműködését.

Horváth József úgy fogalmazott:

az akció elkövetése után percekkel „a szakmai körök számára nyilvánvaló volt”, hogy professzionális az előkészítés, ami az „al-Kaida, Iszlám Állam-vonalra utal”, az ő kezük nyomát viseli magán.

Ezt erősíti az is, hogy egy embert le akartak tartóztatni, és ő felrobbantotta magát, három rendőrt megölve – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában