gyermegházasság

2019.04.08. 16:58

Felemelik Jordániában a különleges engedéllyel házasulandók alsó korhatárát

A most elfogadott módosítást korábban már több jordániai és nemzetközi emberi jogi szervezet, egyebek mellett a Human Rights Watch (HRW) is sürgette.

Elfogadta hétfőn a jordániai törvényhozás azokat a családjogi törvényekre vonatkozó módosításokat, amelyek a különleges bírói beleegyezéssel házasulandóknál a legalacsonyabb életkort 15-ről 16-ra emeli.

Az arab ország családjogi törvényeinek értelmében a házasságkötés alsó korhatára 18 év, azonban

az iszlám törvénykezés, a saría alapján a bíráknak joguk van kivételt tenni, amennyiben úgy ítélik meg, hogy a felek „érettek a házasságra”.

E kivételes esetek eddig a 15 és 18 év közöttiekre vonatkoztak.

A jordániai parlament felsőháza tavaly decemberben egyszer már elfogadta a kilenc éve hatályba lépett családjogi törvény néhány pontjának a módosításait, ám azokat az alsóház korábban elutasította.

A most elfogadott módosítást korábban már több jordániai és nemzetközi emberi jogi szervezet, egyebek mellett a Human Rights Watch (HRW) is sürgette.

Jordániában a gyermekházasságok elsősorban a lányokat érintik. A legfelsőbb bíróság 2017-es adatai szerint az ország hatóságai abban az évben 77 700 házassági engedélyt bocsátottak ki, ebből a feleség 10 434 esetben volt 18 év alatti, a férj pedig csupán 299-ben.

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága (CRC) a házasulandó kor alsó korhatárát minden esetben 18 évben állapítja meg.

Nem Jordánia az egyetlen arab ország, ahol a törvényhozók egy része felemeli a szavát a gyermekházasságok ellen. Mohammed Auddzsár marokkói igazságügyi miniszter március végén figyelmeztetett arra, hogy az észak-afrikai országban „aggasztó mértékben” nőtt a kiskorúak közti házasságkötések száma, ugyancsak a bíróság által megállapított „különleges esetek” miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában