Kölcsönös tisztelet

2019.03.21. 06:51

Magyar baráti tagozatot alakított a svájci parlament

Svájc legfőbb államhatalmi szervének, a Szövetségi Gyűlésnek a vezetőivel tárgyalt Bernben Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán – közölte Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke.

Tájékoztatása szerint a magyar házelnöki látogatással egy időben alakult meg a svájci parlament svájci-magyar baráti tagozata. A törvényhozás két kamarájának – a 46 tagú Államok Tanácsa és a 200 tagú Nemzeti Tanács – 31 képviselője alkotja a most megalakult baráti tagozatot. Elnökük Andreas Glarner, a Svájci Néppárt képviselője az alakuló ülésen kifejtette, hogy szoros kapcsolatra törekednek a magyar országgyűlés német-svájci-lichtensteini baráti tagozatával, és szorgalmazzák a parlamenti bizottságok rendszeres tapasztalatcseréjét is.

Kövér László megbeszélést folytatott vendéglátójával, Maria Garobbi Guscettivel, a Nemzeti Tanács elnökével, Jean-René Fournier-vel, az Államok Tanácsa elnökével és Roberto Balzarettivel, a Szövetségi Külügyminisztérium helyettes vezetőjével.

A tárgyaló felek kiegyensúlyozottnak és kiválónak minősítették a két ország kapcsolatát, és a kölcsönös tisztelet alapján az együttműködés további erősítése mellett álltak ki.

Demokratikus berendezkedésével Svájc nagyon nehezen teljesíthető mércét állít Európa és így Magyarország elé is, amiért mi, magyarok tiszteljük a svájci népet – fogalmazott Kövér László, hozzátéve:

a közös európai múlt és a jövőéért való aggodalmunk mellett, kiváló gazdasági kapcsolatainkon túlmenően országainkat összeköti az az elkötelezettség, amellyel meg kívánjuk őrizni függetlenségünket és nemzeti szuverenitásunkat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában