munkaidőben

2019.03.29. 10:59

Kanada keleti részén megtiltanák a vallási jelképek viselését a közalkalmazottaknak

A québeci törvényhozás egy benyújtott törvényjavaslat értelmében megtiltaná a közalkalmazottaknak, hogy munkaidőben vallási jelképeket hordjanak.

A törvényjavaslatot a jobboldali Koalíció Québec Jövőjéért (Coalition Avenir Québec, CAQ) nyújtotta be.

„A javaslat azért fontos, mert jól mutatja az értékeket, amelyeket fontosnak tartunk”

- közölte Francois Legault, az állam miniszterelnöke, aki egyben a CAQ alapítója és vezetője is.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök bírálta a kezdeményezést.

„Elképzelhetetlen számomra, hogy egy szabad társadalom a vallása miatt diszkriminálja az állampolgárait”

- mondta a kormányfő újságíróknak.

A B'nai B'rith nemzetközi zsidó szervezet szerint a törvényjavaslat támadás az alapjogok és a québeciek szabadsága ellen, a kanadai muszlimok országos tanácsa pedig úgy vélte, egy ilyen javaslat másodrendű állampolgárokká fokozná le a muszlimokat és más vallási kisebbségekhez tartozó embereket. A tanács szerint egy ilyen törvény elsősorban a muszlim nők életét nehezítené meg.

A javaslat, amelyet vélhetően elfogadnak, többek közt tanárokra, bírókra és rendőrökre vonatkozna, de a köztisztviselőkre nem.

Az állam kormánya többször próbált hasonló rendelkezéseket hozni, ezek egyaránt érintették volna a muszlim nők kendőviselését és a zsidó férfiak által számára a kipa hordását. A jogalkotók szerint ezekre a társadalom szekuláris jellegének a megerősítése érdekében van szükség.

Québecben 2017-ben már betiltották az arcot teljesen elfedő kendő (burka, nikáb) viselését a közszolgálati szektorban, mind a dolgozók, mind pedig a szolgáltatások igénybe vevői számára, ám a törvény végrehajtását tavaly júniusban felfüggesztették.

A CAQ 2018 végén került hatalomra az államban, csaknem másfél évtized liberális irányítást követően. Elemzők szerint választási győzelmét a párt nagyrészt azoknak az ígéreteinek köszönhette, amelyek szerint szigorít a bevándorlási törvényeken, és jobban hangsúlyozza az állam világi jellegét. A CAQ emellett síkra szállt az állami kiadások mérséklése, a költségvetés egyensúlyban tartása mellett is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában