nem lehet feledni

2019.03.11. 23:49

Japánban megemlékeztek a nyolc évvel ezelőtti fukusimai atomkatasztrófáról

A földrengésben és a cunamiban 18 446 ember halt meg, illetve tűnt el.

Japánban hétfőn megemlékeztek a nyolc évvel ezelőtti földrengésről, szökőárról és az általuk okozott fukusimai atomkatasztrófáról a tragédia évfordulóján. A katasztrófában csaknem 18 500 ember vesztette életét vagy tűnt el.

Országszerte egy perces csenddel emlékeztek a tragédiára, miközben harangok és szirénák szóltak.

A Tokióban és Japán északkeleti részén tartott megemlékezéseken halkan imádkoztak helyi idő szerint 14 óra 46 perckor. 2011. március 11-én ekkor következett be a pusztító cunamit kiváltó 9-es erősségű földrengés. A szökőár a 20 métert is elérte a part egyes részein, teljes településeket sodort el, és súlyos károkat okozott a fukusimai atomerőműben.

A földrengésben és a cunamiban 18 446 ember halt meg, illetve tűnt el, a fukusimai atomerőmű-baleset után a sugárzás miatt 123 ezer ember menekült el otthonából.

Abe Sindzó japán kormányfő részt vett a tokiói nemzeti színházban tartott megemlékezésen Akisino herceg és felesége, Kiko hercegnő, illetve gyászoló családtagok társaságában.

Japán határozottan halad a felépüléshez vezető úton – jelentette ki Abe, példaként említve a katasztrófa sújtotta partvidéken lévő lakóhelyek és infrastruktúrák felújítását és a fukusimai helyreállításokat.

„Továbbra is mintegy 14 ezer ember kénytelen kényelmetlen életkörülményeket elviselni az átmeneti lakhelyeken” – jegyezte meg Abe. „Folyamatos támogatást biztosítunk (...), és felgyorsítjuk az újjáépítést” – tette hozzá.

A legutóbbi hivatalos adatok szerint a helyreállítási munkálatok 94,5 százalékban teljesültek a cunami által letarolt partvidéken.

A japán hatóságok a radioaktív hulladék eltakarítását és a nukleáris szennyeződés mentesítését követően fokozatosan feloldották a belépési korlátozást a katasztrófa által leginkább sújtott hét település közül négy esetében. Továbbra sem tudni azonban, hogy a lakosok mikor térhetnek vissza a fukusimai atomerőműhöz legközelebbi három településre, Futabába, Okumába és Namiébe.

Japánban évente felidézik az 2011-ben történt tragikus eseményeket: a rémült alkalmazottak menekülését a tokiói felhőkarcolókból, a cunami által elsodort városok képét, ezrek eltűnését, az esti órákban pedig a Fukusima I. és II. erőművekből érkező első aggasztó híreket, a kimenekítést, a csernobili után a második legsúlyosabb atomerőmű-balesetet követő félelem napjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában