országnév-változtatás

2019.03.07. 10:27

A himnuszt nem cserélik le a macedónok

A hivatalok neve viszont megváltozik Észak-Macedóniában.

A következő négy hónapban az ország névváltoztatása miatt lecserélik az állami hivatalok nevét Észak-Macedóniában, de a himnuszt nem – közölte a macedón kormányszóvivő.

A Vesti.mk szkopjei hírportál szerint 136 állami intézmény neve változik meg annyiban, hogy a macedón jelzőt és a Macedón Köztársaság tulajdonnevet észak-macedónra, illetve Észak-macedón Köztársaságra cserélik.

A himnusz a macedón kultúra és történelem része, ezért azt nem változtatják meg – jelentette ki Mile Bosnjakovszki kormányszóvivő a hírportál beszámolója szerint. Hozzátette, hogy a

Macedón Nemzeti Színháznak és a Macedón Függetlenségért Vívott Harc Múzeumának neve hasonló okokból nem változik meg.

A kulturális intézmények a történelem és a hagyomány részét képezik, azok nevére nem vonatkozik az ország nevének megváltoztatása. „Ahogyan van Albán Nemzeti Színház és Török Nemzeti Színház, úgy marad Macedón Nemzeti Színház is” – tette hozzá. Mint mondta: ott marad meg az intézménynevekben a macedón jelző, ahol az a nemzetiségre, nem pedig az országra utal.

A kormányszóvivő hozzáfűzte, hogy a macedón állami televízió, a hírügynökség és a macedón állami szimfonikus zenekar nevében a macedón jelzőt „nemzetire” cserélik.

Macedónia és Görögország között tavaly nyáron jött létre megállapodás Macedónia nevének megváltoztatásáról, és ezzel lezárult a 27 évig tartó névvita a két ország között. A névváltoztatásról szóló alkotmánymódosítás február 12-én lépett életbe, így azóta a délszláv országot Észak-Macedóniának hívják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában