Illegális bevándorlás

2019.01.11. 05:47

Trump nem hirdetett rendkívüli állapotot, de kitart a falépítés mellett

Az amerikai elnök egyelőre nem a kongresszus megkerülésével finanszírozná az amerikai-mexikói határfal felhúzását.

Donald Trump amerikai elnök az texasi-mexikói határ egyik kisvárosában, McAllenben tett csütörtöki látogatásán nem hirdetett ki rendkívüli állapotot, de egy rövid sajtótájékoztatón közölte, hogy a határfalat mindenképpen fel kell építeni.

„Ha nincs akadály (a határon), bármiféle akadály, akkor ezt a problémát nem fogjuk megoldani” – fogalmazott az elnök, utalva arra, hogy az illegális bevándorlásnak szerinte csakis határfallal lehet gátat vetni.

A sajtótájékoztatón heroinos zacskókat, elkobzott fegyvereket és készpénzzel tömött csomagokat állítottak ki, azt sugallva, hogy az illegális migrációval kábítószerek és fegyverek jutnak be az Egyesült Államokba.

Az elnök olyan amerikaiak körében beszélt, akiknek hozzátartozóit illegális migránsok gyilkolták meg.

Az elnök társaságában lévő Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter hangsúlyozta: valóban válságos a helyzet a határok mentén, ennek ellenkezőjét, illetve azt állítani, hogy ezt csak a kormányzat látja így, sértés az ország és mindazok számára, akiknek szerettei életét illegális migránsok vették el.

Az amerikai elnök kitért arra a választási ígéretére is, hogy a határfalat Mexikó fogja majd kifizetni. „Nem azt mondtam, hogy Mexikó csekket ír majd tíz- vagy húszmilliárd dollárról, csekket senki sem fog írni” – mondta. Amennyiben a kongresszus megszavazza a Kanadával és Mexikóval kötött – az 1994-es Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) felváltó – új kereskedelmi megállapodást, akkor ezzel Mexikó „kifizeti a fal árát, még sokkal többet is annál” – jelentette ki.

Mielőtt Texasba indult, a Fehér Házban újságíróknak az elnök azt mondta: „csaknem biztos”, hogy kihirdeti a rendkívüli állapotot. „Abszolút jogom van arra, hogy rendkívüli állapotot hirdessek”- mondta, hozzátéve, hogy más amerikai elnökök is éltek ezzel a lehetőséggel.

A rendkívüli állapot kihirdetésével Trump a kongresszust megkerülve, jóváhagyásuk nélkül finanszírozná meg az amerikai-mexikói határra tervezett fal, vagy acélkerítés megépítését.

Röviddel ezután a rendkívüli állapot kihirdetését sürgette Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor. A befolyásos politikus közleményében leszögezte: a fal vagy kerítés finanszírozásáról folyó tárgyalások visszautasítása Pelosi házelnök részéről – még abban az esetben is, ha a kormányzati hivatalok munkája újraindulna – gyakorlatilag véget vet annak, hogy kongresszusi úton finanszírozzák a határfal építését. Graham közleményét azután tette közzé, hogy kijelentette: zátonyra futott minden erőfeszítés, hogy tárgyalni tudjanak a kongresszus demokrata párti vezetőivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában