Modernizáció

2018.09.11. 07:45

Ezermilliárd forintos forráshoz jutnak a megyei jogú városok

A kifizetett támogatások kétharmada hazai költségvetési forrás, amelyet közlekedésfejlesztésre, helyi és lokális projektekre költhetnek a települések.

A 23 megyei jogú város 2019-re már 1000 milliárd forintos támogatási forráshoz jut a Modern városok program (MVP) keretében – mondta a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa hétfőn sajtótájékoztatón, Pécsen.

Gyopáros Alpár hangsúlyozta: a kifizetett támogatások kétharmada hazai költségvetési forrás. A városok részéről 260 projekt fogalmazódott meg, ezek közül 60 nagyobb közlekedési fejlesztés, 200 pedig az adott várost érintő helyi, lokális projekt – közölte a politikus.

Hozzátette, hogy a program keretében összesen 3500 milliárd forintnyi beruházásokra fogalmaztak meg „kérést” a városok, a helyi projektekre az összegből 1500 milliárd forint jut.

Pécs fejlesztései is elérik a 100 milliárd forintos nagyságrendet, a projektek előrehaladása nagyon jó – mondta a kormánybiztos.

Az MVP keretében Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE-MIK) épülő új oktatási csarnokában rendezett eseményen Gyopáros Alpár kitért arra is, hogy a baranyai megyeszékhely fejlesztései közül az egyetemi projektek haladnak előre a leglátványosabban.

Hoppál Péter, Pécs fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a város és az egyetem együttműködése „új dimenzióba” került, majd utalt arra, hogy a megyeszékhely MVP-s projektjei „nagyon erős egyetemfejlesztési lábbal” rendelkeznek.

A politikus a sajtóeseményen az egész dél-dunántúli térség legnagyobb kérdésének a gazdaságfejlesztést, illetve annak új formáinak megtalálását nevezte. A kulturális ágazatra térve Hoppál Péter a program eredményei között említette, hogy a pécsi Kodály Központ koncertterem és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. finanszírozásába „beszállt a kormányzat”.

„Az a partnerség, ami Pécs és az Orbán-kormány között létrejött, történelmi léptékkel nézve is megsüvegelendő együttműködés” – hangoztatta a politikus, aki egyúttal sikertörténetként értékelte az egyetem műszaki karának innovatív megújulását.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester az eseményen bejelentette: az eddigi elemeken felül 4 milliárd forintos új programpontként került be a pécsi közutak, járdák felújítását célzó projekt, valamint szintén 4 milliárdos forrás jut a MVP keretében elektromos buszok vásárlására.

A városvezető szólt arról is, hogy Pécs rendelkezik egy élményfürdő-fejlesztési tervvel, amelynek megvalósítása során nem várt nehézségek jelentkeztek. Ez azonban „továbbra is élő, eleven, megvalósítandó program” – emelte ki Páva Zsolt.

Mint részletezte, az eredeti koncepció a város alatt vélelmezett melegvízforrásokra épített, azonban a próbafúrások nem jártak sikerrel. Ezért egy új terv keretében a várostól dél-keletre található, már meglévő fúrt kútból származó, vezetéken szállítandó 70 fokos vízzel látnák el a leendő létesítményt.

Páva Zsolt leszögezte: a fürdőberuházás „akkor valósul meg, ha fenntartható (...), a mai számítások szerint erre pedig komoly esély van”. A pécsi közgyűlés szeptember 20-án szavaz a beruházásról – jelezte

Borítókép: illusztráció

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában