botrány

2018.09.06. 14:46

Tiltakoznak a balti országok a Walmart áruin megjelenő egykori szovjet jelképek miatt

Az ilyen szimbólumok népszerűsítése még évszázadokig nagy fájdalmat fog okozni az embereknek.

Tiltakozott a három balti ország a Walmart amerikai áruházlánc online boltjának új, egykori szovjet jelképeket tartalmazó árui miatt, és felszólították a cég vezetőségét, hogy vonja ki őket a forgalomból.

Az ügyben megszólalt Rolandas Krisciunas, az Egyesült Államok litvániai nagykövete is, aki szerdán levélben ítélte el az áruházlánc lépését.

Rettenetes bűnöket követtek el a szovjet sarló és kalapács jegyében – írta. Az ilyen jelképek népszerűsítése még évszázadokig nagy fájdalmat fog okozni az embereknek.

Hozzátette:

nem gondolja, hogy a Walmart bántó szándékkal használta ezeket a jelképeket,

azonban kitart álláspontja mellett, hogy a tömeggyilkosságok szimbólumait azonnal ki kell vonni a forgalomból.

Amikor a Szovjetunió megszállta Litvániát, litvánok százezreit legyilkolták, száműzték, megkínozták, megerőszakolták és elválasztották családjaiktól. Hasonló csapás ért sok millió ártatlan embert, beleértve gyerekeket is, nemcsak Európában, hanem az egész világon – mondta a nagykövet.

Újabb levelet írt szerdán a Walmartnak egy észt, lett és litván jogászokból álló csoport. Ebben kifejezik csalódottságukat, amiért az áruházlánc nem tanúsít tiszteletet emberek milliói, a szovjet totalitárius rezsim áldozatai iránt. Továbbá szemére vetik a Walmart vezetőségének, hogy az ilyen feliratú termékek árusításával bűnrészessé válik a totalitárius rendszerek népszerűsítésében, az emberi jogok semmibevételében, a szabadság és a demokrácia megcsúfolásában, amely értékek többek közt a Walmartot és a hozzá hasonló nagyvállalatokat naggyá és sikeressé tették – jelentette a Baltic News Service hírügynökség.

A Walmart arkansasi központjából egyelőre nem érkezett válasz.

Lettországot, Litvániát és Észtországot 1940-ben foglalta el a Szovjetunió, amelynek – leszámítva az 1941-től 1944-ig tartó náci megszállást – egészen 1991-es felbomlásáig a része volt.

Litvánia különösen szigorú állásponton van az önkényuralmi jelképek tekintetében: az országban be vannak tiltva mind a kommunista, mind pedig a náci jelképek.

Az Adidas német sportszergyártó vállalat májusban már kivonta internetes üzletéből női sportpólóját a Szovjetunió nevének angol rövidítésével (USSR) és jelképeivel, amelyet az oroszországi labdarúgó-világbajnokság előtt kezdett árusítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában