Népszerűtlen elnök

2018.08.23. 06:27

Újabb ausztrál miniszterek mondtak le

Három újabb ausztrál tárcavezető nyújtotta be lemondását csütörtökön, támogatásról biztosítva a Malcolm Turnbull miniszterelnök menesztését célzó újabb pártbeli bizalmi szavazás megtartását.

Előző nap tíz tárcavezető nyújtotta be a lemondását, és elemzők szerint a kialakult helyzet könnyen Turnbull gyors bukásához vezethet, akár már pénteken.

Csütörtökön a pénzügyi, a távközlési és a munkaügyi tárca vezetője nyújtotta be lemondását, néhány órával azután, hogy Turnbull kihívója, Peter Dutton belügyminiszter Twitter-üzenetében tudatta, még egy bizalmi szavazás kér a Liberális Pártban a tömörülést vezető miniszterelnök ellen.

Indoklása szerint Turnbull már nem élvezi pártja többségének a bizalmát.

Turnbull erre közölte, hogy hajlandó pénteken újabb pártbeli bizalmi szavazást kezdeményezni önmaga ellen, ha a pártot vezető testület tagjainak többsége ezt kéri tőle levélben.

A két nappal ezelőtti pártbeli bizalmi szavazáson Turnbull csak néhány szavazattal tudta legyőzni kihívóját, a párt befolyásos jobboldali szárnyát vezető Duttont. A kormányfőre 48-an szavaztak, Duttonra pedig 35-en.

Turnbull azután jelentette be, hogy „szabad a verseny” a pártelnöki tisztségért, hogy kifogásolták teljesítményét a kormánytisztséggel nem rendelkező pártbeli képviselők, és hetekkel ezelőtt olyan hírek kaptak lábra, hogy elfogyott a pártbeli támogatottsága.

Közben közvélemény-kutatások a liberálisok népszerűségének csökkenését jelezték,

ami táplálta azokat a félelmeket, hogy a párt súlyos vereséget szenvedhet a jövő májusi választáson az ellenzéki Munkáspárttól.

Ausztráliának 2007 óta öt miniszterelnöke volt, és egyikük sem töltötte ki teljesen megbízatását. Dutton legfőbb szövetségese volt Tony Abbott volt miniszterelnöknek, akit tavalyelőtt győzött le a pártbeli bizalmi szavazáson. Malcolm Turnbull dúsgazdag bankárból lett távközlési miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában