Terror

2018.07.07. 14:39

Megtámadták a szomáliai belügyminisztérium épületét

Legalább kilenc ember halt meg.

Fegyveres támadás érte a szomáliai belügyminisztérium épületét szombaton a főváros Mogadishuban, a biztonsági erők két órányi tűzpárbajban mind a három terroristát megölték – közölte a helyi rendőrség.

A terrortámadás végrehajtójaként az al-Shabaab szélsőséges szervezet jelentkezett.

A szombat reggel kezdődött fegyverropogás nyomán sok dolgozó bennrekedt az elnöki palota és a parlament közelében lévő minisztériumi épületben – lévén Szomáliában normális munkanap volt.

Szemtanúk szerint egyesek akkor sérültek vagy haltak meg, amikor a támadók elől menekülve kiugrottak az ablakon vagy az épület falán leereszkedve próbáltak menekülni. Ahmed Mohamed ezredes azt mondta, hogy

a tűzharcban legalább tízen megsebesültek, és a halálos áldozatok száma még emelkedhet.

A támadás azzal kezdődött, hogy egy öngyilkos merénylő berobbantotta az intézmény bejáratát a járművébe rejtett pokolgéppel.

Járműroncsok lángolnak a szomáliai belügyminisztérium épületénél
Fotó: EPA/Szaid Juszuf Varszame / MTI

Az Afrika szarván található országot két évtizede, Mohamed Siad Barré elnök diktatórikus hatalmának megdöntése, 1991 óta véres polgárháború sújtja, és gyakorlatilag nincs működő államhatalom. Szomália nemzetközi erők által védelmezett ingatag kormánya mindennapos harcot vív az iszlamista lázadókkal, köztük az al-Shabaab milíciával, amelyet az Egyesült Államok az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik ágának tekint.

A dzsihadista csoport fegyveresei az utóbbi időben ismét aktivizálódtak Mogadishuban, évekkel azután, hogy az Afrikai Unió csapatai 2011 nyarán kiűzték harcosaikat a fővárosból.

A hatóságok az al-Shabaabot teszik felelőssé azért a tavaly októberi pokolgépes robbantásért is, amelyben több mint 500 ember vesztette életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában