Figyelmeztetés

2018.06.01. 23:10

Nem tetszenek az al-Kaidának a szaúdi reformprogramok

Hevesen bírálta pénteki hírlevelében az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) nevű terrorszervezet Szaúd-Arábiát a szerinte "nyugatiasító projektekért", utalva Mohamed bin Szalmán trónörökös által az utóbbi időben indított társadalmi és kulturális reformokra.

A főként a polgárháború sújtotta Jemen középső és keleti részén jelen lévő AQAP elítélte Rijádnak a „szórakoztatóipari hatóság” létrehozását elrendelő intézkedését. A hatóság célja szerinte „a mecsetek mozikkal, koncertekkel, filmekkel és birkózómeccsekkel való helyettesítése”.

Az AQAP felszólította a muszlim hittudósokat, hogy figyelmeztessenek az efféle „nyugatiasító projektekre”, mondván, hogy Szalmán herceg célja „az imámok könyveinek az ateisták és a világiak abszurdumaival történő kicserélése”. A terrorszervezet hozzátette: a trónörökös megnyitja a vahhábita ország kapuit a „korrupció és az erkölcsi züllés” előtt, s ezért a népharag meg fogja dönteni hatalmát.

A közel-keleti országban egyre nagyobb befolyással bíró Mohamed bin Szalmán trónörökös tavaly kötelezte el magát a szaúdi társadalom és gazdaság korszerűsítése mellett. Ennek egyik első jele az volt, hogy több mint 30 év után újra megnyíltak a mozik a mélyen konzervatív országban.

A trónörökös az utóbbi hónapokban „körüludvarolta” országa szövetségeseit reformelképzelései megvalósításához. Ennek érdekében több százmilliárd dolláros befektetésekről tárgyalt az Európában, illetve az Egyesült Államokban tett látogatásai során.

Május elején nagyszabású reformtervet jelentettek be, amelynek célja egyebek közt a sportolás, kultúra és a művészetek népszerűsítése a fiatalok körében.

Az elképzelések szerint 2020-ra a vahhábita olajmonarchiában 45 új mozi, 16 színház és 42 könyvtár nyílik, továbbá létrehozzák az úgynevezett „kultúra és művészet szigetét” a tengerparti Dzsidda mellett, és kialakítanak egy művészeti komplexumot a fővárosban, Rijádban. Emellett sportlétesítményeket, művelődési és rekreációs központokat terveznek létrehozni szerte Szaúd-Arábiában.

A trónörökös reformterveinek egyik mérföldköve a nők autóvezetési tilalmának eltörlése. Szaúd-Arábia az egyetlen ország a világon, ahol egyelőre törvény tiltja, hogy a nők autót vezessenek. A tilalom június 24-én megszűnik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában