Nemzeti büszkeség

2018.03.26. 17:55

Orbán Viktor: példaértékű Szerbia kisebbségvédelmi modellje (videó)

Összehangolták a nemzeti büszkeséget a kisebbségek autonómiájával.

Forrás: MTI Fotó

Egész Európa számára példaértékű lehet az a kisebbségvédelmi modell, amelyet Szerbia megvalósított – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a szerbiai Szabadkán.

A kormányfő Aleksandar Vucic szerb elnökkel felavatta a felújított szabadkai zsinagógát, majd megbeszélésüket követően közös sajtónyilatkozatot tettek.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Szerbiának sikerült összehangolnia a saját nemzeti büszkeségét, a területi integritása melletti elkötelezettséget és kisebbségeknek biztosított autonómiával, miközben biztosította és bátorította is intézményeik működését.

A miniszterelnök kiemelte: Magyarország álláspontja szerint az Európai Uniónak olyan eddig kihasználatlan potenciálként kell tekintenie Szerbiára, amely újabb energiákkal gyarapíthatja az EU összerejét.

Kifejtette: Szerbia mindig számíthat Magyarországra, ha az uniós csatlakozásról van szó. Uniós tagállamként Magyarország tudja, hogy az EU-nak szüksége van Szerbiára, és az ország „nem probléma, hanem nagyszerű lehetőség” – mondta. Hozzáfűzte: ambiciózus népekkel kell bővíteni az uniós népek sorát, az EU-nak terjeszkedni, növekedni és erősödni kell, a Nyugat-Balkánon aktívabbnak és sikeresnek kell lennie, és Szerbia fontos ebből a szempontból, valamint nagy érték az EU számára.

Orbán Viktor szerint az egész világ meggyőződhetett, arról, hogy Szerbiának olyan vezetése van, amely képes stabilitást nyújtani, és ez nagy érték. Emellett a gazdasági állapotok tekintetében a fejlődés útja is megnyílt Szerbia előtt, a gazdasági adatok ezt mutatják

- vélekedett.

A kormányfő a szabadkai zsinagóga korábbi felavatására utalva azt mondta: mindig felemelő, ha önérdek nélkül tehetünk valamit, és erre bizonyíték a zsinagóga megnyitása. A szerb és a magyar népnek is „nagy szíve van”, és ez az esemény a kultúrához való viszonyukról is sokat mond – fogalmazott.

Úgy látja, „vannak nehéz idők, van válságkezelés”, de közben nem szabad elfeledkezni arról, hogy mindkét nép kultúrnemzet, és az elődeik által létrehozott értékeket meg kell őrizniük, mert ezek a nemzeti önbecsülésük részei.

Orbán Viktor végül üdvözölte Szerbia fejlődését, és azt mondta: „saját érdekünk is” Szerbia sikere, mert „a sikeres, jól menő

Szerbia felértékeli Magyarországot is”. Olyan szomszédokra van szükségünk, amelyekben van erő, dinamika, gazdasági teljesítmény – mutatott rá. Hozzátette: Magyarország hálás az együttműködésért Szerbiának.

Vucic szerint soha nem volt még ilyen jó a szerb-magyar viszony

Orbán Viktorral közösen sajtónyilatkozatot téve Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök azt hangsúlyozta, hogy Magyarország és Szerbia között soha nem volt még ilyen jó a politikai és a gazdasági kapcsolat, nincsenek már nyitott kérdések, és ez a kapcsolat példaként szolgálhat más országok számára.

Hozzátette, a Szerbia és Magyarország közötti jó kapcsolat nem valósulhatott volna meg Orbán Viktor magyar miniszterelnök személyes erőfeszítése nélkül. A szerb politika is erre törekedett, és az együttműködésnek köszönhetően a Szerbiában élő magyarok jól érzik magukat az országban.

Megjegyezte: biztos abban, hogy a jó kapcsolat közte és Orbán Viktor között az április 8-i országgyűlési választások után is megmarad, és meggyőződésének adott hangot, hogy Orbán Viktor marad Magyarország miniszterelnöke.

A szerb államfő felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a politikai, hanem a gazdasági kapcsolatok is fejlődtek. Mint mondta, 2017-ben 1,5 milliárd euró volt a kétoldalú kereskedelmi áruforgalom, ami 22,3 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest, és már az idei év első hónapjában is 39 százalékos volt a növekedés 2017 januárjához képest.

Magyarország Szerbia hatodik külkereskedelmi partnere, és Belgrád is arra törekszik, hogy befektetéseket találjon Magyarországon, ami szintén azt mutatja, hogy évről évre jobb a kapcsolat.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar kormány előrelátásnak köszönhetően a magyar támogatások már nemcsak Vajdaságba folynak, hanem például Közép-Szerbiába is.

Mint mondta Orbán Viktor miniszterelnök megmutatta, hogy számára a béke és a stabilitás politikája a fontos. Kiemelte, hogy Magyarország mindig Szerbia mellett állt az európai uniós csatlakozási tárgyalások során, és minden segítséget megadott az ország európai integrációja számára.

„Szerbia mindig őszinte és megbízható partnere lesz Magyarországnak és a magyar népnek”

- hangsúlyozta Aleksandar Vucic.

Magyar ünnep: születésnapi köszöntő a VMSZ összejövetelén

A szerb köztársasági elnökkel folytatott tárgyalásait megelőzően a kormányfő a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) vendégeként beszélt a legnagyobb délvidéki magyar párt rendezvényén. Az összejövetel kedves színfoltja volt, hogy a magyar kormányfő alkalmat talált arra is, hogy Pásztor István mellett köszöntse a VMSZ egy másik fontos személyiségét, Nagy Katalint, a VMSZ Nyugdíjas Fórumának elnökhelyettesét – olvasható a Magyar Idők cikkében.

Nagy Katalin élete legszebb ajándékának nevezte, hogy a születésnapján virágot vehetett át Orbán Viktortól.

A miniszterelnök a rendezvényen egyben megköszönte a VMSZ tagságának azt a támogatást is, amelyet az utóbbi években a vajdasági magyaroktól kapott.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Aleksandar Vucic szerb elnök 2018. március 26-án.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában