Karanténban

2018.03.09. 13:09

Bizonyíthatóvá vált a Facebook beavatkozása a magyar választásokba

Bizonyítható, hogy a hivatalosan Írországban székelő európai Facebook-központ megbízható és megbízhatatlan kategóriába sorolja a magyar hírportálokat. Utóbbiakat karanténba helyezi és igyekszik elzárni az olvasóitól.

Forrás: afp

Óriási vihart kavart az a szerdai hír, hogy a Facebook kicenzúrázta Lázár János videóját, amiben arról a köztudomású tényről beszélt, hogy az elképesztő számú migráns miatt Bécs már nem hasonlít régi önmagára. Ám messze nem ez volt az első eset, amikor a Facebook magukat törvények fölött állónak képzelő, rejtőzködő cenzorai beavatkoztak a magyar közéletbe, így végső soron a választások kimenetelébe.

A PestiSrácok.hu cikke szerint most már bizonyítható, hogy a hivatalosan Írországban székelő európai Facebook-központ megbízható és megbízhatatlan kategóriába sorolja a magyar hírportálokat. Utóbbiakat – köztük a Pesti Srácokat is – karanténba helyezi és igyekszik elzárni az olvasóitól, amit az egyik Facebook alkalmazott a PestiSrácok.hu-nak be is vallott.

A Pesti Srácok emlékeztet arra, hogy nemrég napokra letiltották a 888.hu és a PolgárPortál Facebook-oldalát, de a PestiSrácok.hu szerkesztői is rendszeresen kénytelenek szembesülni Mark Zuckerberg munkatársainak önkényes eljárásával. Mint írják, portáljuk mindenben aláveti magát az uniós és a magyar jogszabályoknak és a médiahatóságnál is regisztráltatta magát, mégis rendszeresen felfüggesztik szerkesztőiket, karanténba helyezik posztjaikat, letiltják promócióikat, mi több: még viccelődésre is marad idejük, hiszen a PestiSrácok.hu tevékenységi körét a rendszer ennek a hétnek az elején „hír- és médiaoldalról” „politikai szervezetre, kormányzati szolgáltatásra” módosította. (A Pesti Srácok ehhez azért azt is hozzáteszi, hogy első meglepetésük után sikerült helyreállíttatniuk az eredeti kategóriát.)

A Pesti Srácok arra is felhívja a figyelmet, hogy szerintük „ez a balliberális oldalon elterjedt megbélyegzés kétséget kizáróan magyarul tudó, a magyar közéletet ismerő cenzorokra vall, pedig a Facebooknak hivatalosan nincsenek magyarországi alkalmazottjai”.

Ráadásul közismert, hogy a Facebook az év elején – országra szabott módon – teljesen átírta a bejegyzések, hírek terjedésének algoritmusát, aminek következtében a közéleti témák háttérbe szorultak és gyakorlatilag még a követői körhöz is csak akkor jutnak el, ha azokat sok ezer forintos promócióval erősítjük meg. Csakhogy a promóciót ellenőrzésnek vetik alá, ami a kormánypárti narratívát erősítő hírek, vagy a migránsokról szóló negatív információk esetében gyakran elutasítással végződik.

Az Origo.hu is megírta, hogy a promócióit rendszeresen törlik, de olyan extrém helyzetek is előfordulnak, mint amikor a kommunizmus áldozatainak emléknapján arra hivatkozva utasították el a Köbli Norberttel, az Örök tél című Gulág-dráma forgatókönyvírójával készített 061.hu-interjú promotálását, hogy az olyan bejegyzést reklámoz, amely „negatív élményt okoz” az olvasónak.

Valóban – teszi hozzá a Pesti Srácok a Facebook döntnökeinek ítéletéhez -, „minthogy a Gulág 800.000 magyar számára igencsak negatív élmény volt”. Majd felteszik a kérdést: kíváncsiak lennének rá, hogy a minden bizonnyal magyar anyanyelvű cenzor ezt az eljárást ugyanígy folytatná-e le egy holokausztfilm reklámjával?

A Pesti Srácok beszámolója szerint minden promóciójuk elutasítását, szerkesztőik minden letiltását az erre a célra rendelkezésre bocsátott párbeszédpanelen megpanaszolják, ám a Facebook rendszerint válaszra sem méltatja őket.

Homokszem került a gépezetbe, „Philip” elkotyogta a titkot!

A Pesti Srácok írásának az a legmeglepőbb része, amelyikben arról számolna be, hogy a PestiSrácok.hu-t először a +353-1-259-9693-as írországi telefonról, majd egy, az esethez generált @support.facebook.com-os mailcímről megkereste egy magát csupán “Philipként” bemutató, angolul és tört magyarsággal beszélő férfi, azt állítva, hogy ő lesz a hirdetésoptimalizálási menedzserük.

A Pesti Srácok erre az írásuk tanúsága szerint azzal reagált, hogy felvetették: az optimalizálás előtt a karanténból kéne kiengedni a portált, hiszen miközben a Facebook összes azonosítási követelményének (telefonszám, cím, biztonságos elérés, sőt, magyar médiahatósági regisztráció beküldése) eleget tesznek, a 444.hu, a hvg.hu és a 24.hu híreivel szemben az ő promócióik 12-24 órán át ellenőrzésre várnak, majd sokszor furcsa indoklással a kukába kerülnek.

„Philip” az első levélváltáskor megnyugtatta partnereit a Pesti Srácoknál azzal, hogy ez csak valami tévedés lehet, hiszen valóban megfelelnek minden előírásnak, így azonnal rákérdez a továbbiakra. Majd az egyre terebélyesebb csevegés furcsa fordulatot vett. A Pesti Srácoknak írt – a és a hírportálon most publikált – levél magyar fordításban a következőképpen néz ki:

Kedves Bori!

Értem a frusztrációját ebben a kérdésben. Tudom, hogy elképesztően frusztráló, éppen ezért mindent megtettem azért, hogy megoldást találjak a gondjukra.

Mégis, az a Facebook belső eljárásrendje, (policyje), hogy csak azok a honlapok, amelyeket igazoltunk, és ellenőriztünk alkalmasak arra a lehetőségre, amelyet Ön kérelmezett. Én megpróbáltam keresztülvinni az ügyüket a belső csapaton, de sajnos sikertelenül. Sajnos többet nem tehetek Önökért.

Sok szerencsét kívánok a továbbiakban,

Philip

A válasz eredeti nyelven
Forrás: pestisracok.hu
Az előzménylevelezésben Philip még rendkívül segítőkész
Forrás: pestisracok.hu

Valóban „elképesztően frusztráló”, hogy a Facebook „belső csapata” megbízható és megbízhatatlan kategóriába sorolja a magyar hírportálokat – állapítja meg a Facebook hirdetésoptimalizálási menedzsere által leírtakat kommentálva a Pesti Srácok.

A megbízhatatlan kategóriából a beskatulyázott portál tehát nem kerülhet ki, hiába felel meg az EU és Magyarország összes médiával kapcsolatos jogszabályának, hiába veti alá magát minden jogi eljárásnak és hiába tesz eleget maradéktalanul a Facebook házirendjének.

(Itt külön is megerősíti azt a Pesti Srácok cikke, hogy Philippel ezt az ellenőrzési procedúrát részletesen végigvették, s ezt követően megállapították, hogy a PestiSrácok.hu fb-oldala minden kritériumot teljesített.)

Hol marad a versenysemlegesség, hol maradnak a fogyasztói jogok és a jogorvoslathoz való jog? – tette fel a kérdést ezt követően a Pesti Srácok, s magyarázatot kérve Koltay András médiajogászhoz, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanárához fordultak.

Koltay András: a médiapiac és a nemzetállami nyilvánosság bekebelezése folyik

A nagy online platformszolgáltatók (elsősorban a social media és videomegosztó oldalak) és az őket érintő szabályozási kérdésekhez viszonyulni kénytelen állam kölcsönös skizofréniában szenved – érvelt a PestiSrácok.hu kérdésére válaszolva Koltay András.

Koltay András
Forrás: MTI Fotó | Fotós: Mohai Balázs

Kifejtette: miközben az államok igyekeznek rászorítani e szolgáltatókat arra, hogy bizonyos véleményeket (gyűlöletbeszéd, gyermekekre veszélyes, vagy személyiségi jogokat sértő felhasználói tartalmak) tüntessenek el szolgáltatásaikból, ezek jogsértő jellegének megítélését rábízzák magukra a szolgáltatókra, így lényegében „kiszervezik” az állam (bíróságok) jogalkalmazási monopóliumát magánkezekbe. Eközben az érintett szolgáltatók a saját maguk alkotta szabályzataiknak megfelelően szintén szelektálnak a tartalmak között, döntve arról, hogy mit törölnek, kit némítanak el, és milyen tartalmat tolnak felhasználóik elé.

Ezzel lényegében egyfajta „pszeudo-jogrendszert” működtetnek, amelynek van saját kódexe, jogalkalmazása és szankciórendszere, továbbá viszonyulása a vélemények pluralizmusának kérdéséhez – mindezt egy magántulajdonú virtuális téren belül.

A médiajogász így folytatta: a nagy online platformok tehát két különböző logika alapján is végzik a tartalmak szabályozását, naponta, tömeges mértékben világszerte.

Ezen felül e szolgáltatóknak politikai agendájuk is van, a médiapiac és a nemzetállami nyilvánosság bekebelezése gazdasági érdekeiken túl világnézeti megfontolásaik terjesztését is szolgálja.

Miközben az internet alig húsz éve a véleményekhez való korlátlan hozzáférést ígérte, a véleménymonopóliumok kialakulásának ma nagyobb a veszélye, mint korábban bármikor – jelezte Koltay András a Pesti Srácok kérdésére válaszolva.

A nemzetállamok pedig részben tehetetlenül nézik végig, amint jogrendszerük erodálódik, a nyilvánosság védelmét célzó alkotmányos szabályaik kiüresednek, részben pedig önként is átadják a jogalkalmazási feladataik egy fontos részét a nagy technológiai óriások számára.

Amíg korábban az állam és polgárai viszonyában kellett biztosítani az egyéni szabadság védelmét, korlátokat állítva előbbi elé, úgy az online térben az alapvetőnek számító hármas viszonyrendszerben (állam, polgárai és a szolgáltatók) kellene az emberi jogok évszázadok alatt kiforrott elveinek, szabályainak alkalmazását továbbörökíteni – ez lesz várhatóan a médiajog következő évtizedeinek nagy feladata – mondta el Koltay András.

Borítókép: Illusztráció

AFP / Jaap Arriens / NurPhoto

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában