Diákolimpikonjaink elismerése

2018.02.26. 13:00

A tehetséggondozás az egyik legfontosabb nemzeti ügy

A cél az, hogy minél többen jussanak hozzá azokhoz a lehetőségekhez, amelyek a tehetség kibontakoztatásához elengedhetetlenek.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten a 2017-es nemzetközi diákolimpiákon eredményesen szereplő tanulóknak és felkészítő tanáraiknak adott át elismeréseket, amikor kiemelte:

a tehetséggondozásra fordított összeget 2009 óta a magyar költségvetésben a hatszorosára növelték, tavalyig több mint 17 milliárd forintot biztosítottak több mint 10 ezer pályázat megvalósítására.

Kitért arra is, hogy a 2010-es évek elején mintegy 50 ezren ajánlották fel adójuk második egy százalékát tehetséggondozásra, mostanra ez a szám 300 ezer körül van. Hozzátette: évente 350 ezer tehetséges fiatal vesz részt különböző tehetséggondozó programokban, s amióta ezek elindultak több mint két millióan kapcsolódtak be.

Balog Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy Budapesten van az európai tehetségközpont és magyar javaslatra döntöttek az európai tehetségnap bevezetéséről.

Ennek az az üzenete, hogy szükség van a csúcsteljesítményekre, a példákra, hogy időről-időre érdemes megostromolni a világ tetejét.

A miniszter kitért arra, hogy

tavaly 34-en képviselték a magyar színeket a nemzetközi diákolimpiákon, ahonnan 7 arany, 14 ezüst és 4 bronzéremmel tértek haza. Meggyőző ez az eredménysor, amely mindenkinek örömet szerzett

- értékelt a tárcavezető, hozzátéve: egyéni teljesítmény, közös siker. Rámutatott: ezek a diákok a piros-fehér-zöld színeket is képviselték, s egyúttal azt is, amit ennek az országnak az életében a tudomány jelent.

Balog Zoltán úgy fogalmazott: a magyar diákok évről évre elhelyezik Magyarországot a tudomány világtérképén. Jelezve egyúttal, hogy vannak a világ élvonalához tartozó oktatási intézményeink, ahonnan kőkemény munkával a legjobbak közé lehet érni. Kitért arra is, hogy a felsőoktatási kerekasztallal közösen kimunkálták annak feltételeit, hogy a díjazottak a nemzeti kiválóság programban alanyi jogon kutatói ösztöndíjat kapnak felsőoktatási tanulmányaik során.

A miniszter bejelentette:

2019-ben Magyarország rendezi a csillagászati, asztrofizikai és biológiai diákolimpiát.

Beszélt arról is, hogy nem lehet elmenni a kritikai hangok mellett az oktatás világában, mert önellentmondásnak tűnhet, hogy az oktatási rendszer egyszerre képez csúcstehetségeket, másrészről pedig nehezen viselik a tanulók a leterheltséget.

Meg hallgatni újra és újra azokat, akik benne vannak ebben a világban. Hozzátette: a világ változik, másképp kell tanulni, ahogy eddig tették, és a megfelelő arányokat meg kell találni. Az arányok megtalálását a tanárokra bízná, akik a legjobban értenek ehhez, a teher elosztását pedig az intézményvezetőkre – mondta a tárca vezetője.

Palkovics László oktatási államtitkár arról beszélt, hogy nem szabad az ellendrukkerekre hallgatni, akik a céloktól eltéríteni akarnak bennünket.

Győztes bárkiből lehet, és sokszor a kitartás, a tudás iránti vágy hozza ezt el, és nem a velünk született tehetség

- vélte.

Azt kívánta, hogy olyan pályát fussanak be, ami méltó tehetségükhöz, szorgalmukhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában