Belső száműzetés

2018.02.19. 11:04

Mindennapos az antiszemitizmus a francia nagyvárosokban

Az elmúlt években több Franciaországban elkövetett antiszemita bűncselekmény keltett nemzetközi felzúdulást. Franciaországban él a legjelentősebb zsidó kisebbség Európában, tagjainak számát több mint 450 ezerre becsülik.

Több francia nagyváros peremkerületeiben a mindennapok részévé vált az antiszemitizmus, ami miatt az ott élő zsidók sokszor a költözés mellett döntenek – mutatott rá a franciaországi zsidó szervezeteket tömörítő Crif hétfőn.

„Ez egy nagyon komoly téma, és egy olyan jelenség, amelyet egyre gyakrabban tapasztalunk” – mondta a Crifet vezető Francis Kalifat a dpa német hírügynökségnek. „Becsléseink szerint 50-60 ezer ember tapasztalta meg a 2000-es évek eleje óta az általam kényszerű belső száműzetésnek nevezett jelenséget” – tette hozzá.

„A nagyobb városok peremén található, úgynevezett problémás negyedekben az antiszemitizmus a mindennapok része” – magyarázta Kalifat.

„Graffitik az autókon, leszakított postaládák, szándékos lökdösődés a liftben. Mindez olyan légkört teremt, amely a bizonytalanság érzését kelti az érintettekben, és arra ösztönzi őket, hogy elhagyják ezeket a környékeket”

- fűzte hozzá a férfi.

Kalifat szerint az jelenthetné a megoldást, ha az igazságszolgáltatás elrettentési céllal különösen keményen lépne fel az antiszemita tettek elkövetőivel szemben.

Az elmúlt években több Franciaországban elkövetett antiszemita bűncselekmény keltett nemzetközi felzúdulást.

2012-ben egy toulouse-i zsidó iskolánál lövöldözött egy motoros, 2015-ben pedig egy párizsi kóser üzletben ejtett túszokat egy terrorista. Csak az elmúlt évben 311 antiszemita fenyegetést és bűncselekményt jegyeztek fel a hatóságok.

Franciaországban él a legjelentősebb zsidó kisebbség Európában, tagjainak számát több mint 450 ezerre becsülik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában