migrációs problémák

2018.02.12. 14:44

Lengyel csapatok is részt vesznek az embercsempészet elleni uniós akcióban

Kilencvenhat fős lengyel katonai kontingens csatlakozik az embercsempészet megakadályozását célzó, földközi-tengeri európai uniós művelethez, a Sophiához. A műveletben első alkalommal vesznek részt lengyel csapatok.

Andrzej Duda államfő január 31-én hagyta jóvá az év végéig tartó missziót. A katonákat Mariusz Blasczak lengyel nemzetvédelmi miniszter búcsúztatta hétfőn.

Az észak-lengyelországi Siemirowice légibázisról a szicíliai Sigonella NATO-támaszpontra tartó katonák előtt mondott beszédben Blaszczak a 21. század egyik legmélyebb válságának nevezte a migrációs krízist, és – vélhetően a nyugat-európai terrortámadásokra utalva – kifejtette, hogy a vérengzésekbe torkolló konfliktus hátterében éppen a bevándorlás húzódik.

A misszióban való részvétel segít a konfliktus megoldásában, megmutatja Lengyelország szolidaritását az európai partnerekkel, hozzájárul a biztonság növeléséhez – húzta alá Blaszczak. Úgy látta: a lengyel katonák a misszió során olyan emberekkel, zömében nem menekültekkel találkoznak majd, akik „jobb életet keresve akarnak bejutni Európába”, majd szembetalálják magukat az embercsempész-bandákkal.

A miniszter felidézte: a külső uniós határok védelmében lengyel részről eddig a határőrség vett részt, ennek tagjai a szerb-macedón határon jelenleg is szolgálatot teljesítenek.

A 2015-ben indított Sophia művelet célja az embercsempészet megakadályozása, valamint a líbiai parti őrség kiképzése. A misszió során, tavaly novemberig 42 ezer, a tengeren átjutni próbáló migránsnak nyújtottak segítséget. A műveletet az Európai Tanács tavaly júliusban 2018 decemberéig meghosszabbította.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában