Ők azok

2018.02.22. 22:28

Honlap mutatja be a kommunista állampárt megyei funkcionáriusait

Adatbázisban mutatja be a kommunista állampárt megyei funkcionáriusait a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) közös projektjében - közölte a NEB csütörtökön.

A NEB ismertette: Párt-Állam-Párt címmel a két intézmény olyan internetes felületet hoz létre, amely összegyűjti és közreadja a kommunista állampárt – Magyar Dolgozók Pártja (MDP), majd Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) – helyi párttitkárainak és vezetőinek nevét, karriertörténetét. Az adattár négyezer állampárti funkcionáriusra, a kommunista diktatúra időszakának helyi pártpolitikusaira, a megyei pártelit legfontosabb tisztséget betöltőire, karrierjük fontosabb állomásaira, a többi között pártfunkciójukra, munkahelyükre, munkakörükre, előléptetésükre, kitüntetéseikre vagy pártbüntetéseikre vonatkozó adatokat tartalmaz.

Közölték: elvégezték az egész országot felölelő levéltári alapkutatásokat, most kezdődik az információk adatbázisba rendezése, feltöltése a honlapra. Az adatok a www.paap.hu honlapon lesznek elérhetők júniusban, ezzel is emlékeztetve a kommunista diktatúra kiépülésének egyik utolsó, szimbolikus állomására, a Rákosi Mátyás vezette Magyar Dolgozók Pártja megalakításának hetvenedik évfordulóján.

A NEB 2016-ban az 1956-os forradalom elfojtásában és a megtorlásban részt vevő kommunista vezetőkről közölt adatbázist, valamint az 1956 utáni megtorlás szolgálatában álló bírák, ügyészek és karhatalmi vezetők életútjait tette közzé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában