rendbontás

2018.01.11. 12:13

Folytatódtak a tüntetések Tunéziában, több mint 300 embert vettek őrizetbe

Összesen 328 tüntetőt állítottak elő az éjszaka Tunéziában az árak, az adók és a munkanélküliség emelkedése miatt kezdődött, immár harmadik napja zajló zavargásokban – mondta el Halifa Sibani belügyi szóvivő csütörtökön.

Többségüket lopás, fosztogatás, gyújtogatás és a forgalom akadályozása miatt fogták el. Velük együtt több mint 550-re emelkedett az őrizetbe vettek száma.

A tiltakozók és a biztonsági erők közötti összecsapásokban 21 rendőr megsérült, és tíz rendőrautó megrongálódott – tette hozzá a szóvivő.

Azt nem tudni, hogy hány demonstráló sérült meg.

A tüntetők az északnyugati Szilijánában, az ország középső részén található Kasszerínben, a főváros, Tunisz egyes negyedeiben, és az attól 30 kilométerre nyugatra fekvő Teburbában is rátámadtak a biztonsági erőkre.

Szilijánában kövekkel és Molotov-koktélokkal támadtak a rendőrökre a fiatalok, és megpróbáltak betörni egy bíróságra. A biztonsági erők könnygázzal válaszoltak.

Kasszerínben égő gumiabroncsokból barikádokat emeltek, és kövekkel dobálták meg az egyenruhásokat.

Teburbában is több tucat ember vonult utcára, a rendőrség könnygázzal oszlatta fel a tömeget.

Az ország északi részén fekvő Tala rendőrkapitányságát felgyújtották.

Sibani elmondta: mindezek ellenére azt tapasztalták, hogy a demonstrációk hevessége alábbhagyott az elmúlt napokéhoz képest.

A megmozdulásokat szervező aktivisták péntekre is tömegeket szólítottak utcára. A tüntetéssorozat hétfő este, hét évvel az „arab tavaszt” elindító tunéziai forradalom után kezdődött ellenzéki kezdeményezésre a január 1-jén bevezetett megszorító intézkedések miatt.

A megszorításokat – áremeléseket, költségvetési kiadáscsökkentést és adóemelést – a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tavaly kötött, négy évre szóló, 2,8 milliárd dollár (722 milliárd forint) értékű hitelmegállapodás keretében vezette be a kormány az év elejétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában