Éjféli mise

2017.12.25. 08:36

Erdő Péter: a hiteles kereszténység szebbé teszi az életet

A hiteles kereszténység szebbé, békésebbé teszi az ember életét, rányitja szemünket az örök értékekre, és igazi szeretetközösséggé alakítja a családokat – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek szenteste a budapesti Szent István-bazilikában. 

Budapest, 2017. december 25. Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek beszél a karácsonyi éjféli szentmisén a budapesti Szent István-bazilikában 2017. december 24-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Fotó: Szigetváry Zsolt

A zsúfolásig telt székesegyházban Erdő Péter hangsúlyozta: a keresztény ember és a keresztény közösség küzdelmeit a világban az igazsághoz való megalkuvás nélküli ragaszkodásnak, a szelídségnek és a jóságnak kell kísérnie. 

„Ez teszi lehetővé, hogy megértsünk másokat, és ha tehetjük, azzal segítsük őket, amire igazán szükségük van” – fogalmazott homíliájában a bíboros.

Erdő Péter arról beszélt: Isten bölcsességének nincs határa, ma mégis újszülöttként felsírva szólal meg. Isten végtelenül gazdag, most mégis szegénységbe érkezik, feltétlen uralmának nyugodt biztonságát pedig a jászolban didergő csecsemő kiszolgáltatottságára cseréli.

A főpásztor kiemelte:

„Isten azért lett halandó, hogy nekünk életet adjon, azért született az istálló sötétségébe, hogy mi látni tudjunk, azért vette magára a szolga alakját, hogy minket megváltson a bűn szolgaságából.”

Erdő Péter kitért arra: Isten akaratának semmilyen hatalom nem állhat ellen. Megtestesülése révén mégis küzdő félként jelent meg a történelem színpadán. A kereszten látszólag vereséget szenvedett, feltámadásával azonban ő lett a győztes.

Zsúfolásig telt az éjféli misén a budapesti Szent István-bazilika
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

E győzelemmel pedig megmutatta, hogy az egyes ember és az egész emberiség küzdelmének tétje nem csupán az e világi élet, hogy „örök hivatásunk van és örök boldogságra születtünk”.

„Ezt az örömet sugározza nekünk karácsony”, ezt köszönjük Jézus Krisztusnak, akinek születését ma ünnepeljük„ – tette hozzá a bíboros.

Borítóképünkön Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek beszél a karácsonyi éjféli szentmisén a budapesti Szent István-bazilikában 2017. december 24-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában