Energiahatékonyság

2017.09.21. 07:38

Népszerű az Otthon Melege Program

A kormány 2014 szeptemberében indította el az Otthon Melege Programot három alprogrammal: a háztartási nagygépek, a kazánok és a nyílászárók cseréjével. A meghirdetett pályázati konstrukciók célja az volt, hogy gyors, megfelelő intenzitású támogatáshoz juttassák a családokat az ország egész területén. A programnak köszönhetően mára több mint 130 ezer háztartás energiahatékonysága javult, és az érintett családok 20 ezer és 120 ezer forint közötti összeget tudtak megtakarítani éves szinten.

A támogatások felhasználásával jelentősen javult a lakossági energiafelhasználás hatékonysága, csökkent a hazai szén-dioxid-kibocsátás, mindez nagymértékben hozzájárul a hazai klímavédelmi és energiahatékonysági célok eléréséhez is. Idén június 6-ától lehetett jelentkezni a kazánok, kémények felújítására kiírt alprogramra, amelynek keretösszege 3,5 milliárd forint volt. Augusztus elejétől lehetett beadni a pályázatot mosógép és hűtőszekrény cseréjére. Az alprogram keretösszege 600 millió forint volt, amit a lakosság számarányában osztottak el a régiók között.

Szeptember 21-étől lehet beadni a pályázatot gázkonvektorok cseréjére. Az 1,5 milliárd forint országos keretet lakosságarányosan régiókra bontották, pályázatot is régiónként lehet majd beadni szeptemberben. Magyar­országon mintegy 3 millió gázkonvektor van a lakóingatlanokban, többségük korszerűtlen, elavult, ezért biztonsági és energiahatékonysági szempontok miatt szükséges a csere.

A pályázati felhívás az NFSI Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet portálján, a Konvektor2017.nfsi.hu címen már elérhető.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában