Felzárkóztatás

2017.09.11. 20:36

Czibere: megtörjük azt a gondolkodást, hogy a hátrányos helyzet eleve elrendel sorsokat

Czibere Károly a tanodák fontos szerepéről és fejlődéséről beszélt a sápi intézmény megnyitóján.

A kormány elkötelezett a tanodák működtetése mellett, idén már 275 tanoda kezdi meg a tanévet országszerte – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hétfőn a Hajdú-Bihar megyei Sápon, a helyi tanoda tanévnyitó ünnepségén.

Czibere Károly kiemelte, tudatos, folyamatos fejlesztés eredménye az, hogy a korábbi 178-ról 275-re nőtt a tanodák száma.

„Minden eszközzel azon vagyunk, hogy fejlesszük ezt a szolgáltatást, hogy megtörjük azt a gondolkodást, hogy a hátrányos helyzet eleve elrendel sorsokat”

- fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, a tanulók a bizonyítékai annak, hogy van esély kitörni a hátrányos helyzetből, van esély a hátrányok kompenzálására, a tehetség kibontakozására.

Czibere szerint befogadó és méltányos neveléssel lehet biztosítani azokat az alapokat, amelyekre a későbbiekben lehet építkezni, ez pedig befektetés a jövőbe. A tanodák működtetésére idén 7,5 milliárd forintot költenek, míg a szakmai munkára 4 milliárd forint áll rendelkezésre. Czibere elmondta, hogy az alsó tagozatot is sikerült bevonni a tanodai programba, míg a korábbi években csak a felső tagozatosok vehettek részt.

Czibere Károly azt is elmondta, hogy 2019. január 1-jétől hazai költségvetési forrásból fogják folytatni a tanodai munkát, ezzel is bizonyítva azt, hogy a kormány elkötelezett a tanodák működtetése mellett.

Vitányi István (Fidesz) országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a bihari térség halmozottan hátrányos helyzetének megszüntetése szellemi vonalon nehezebb és hosszabb időt vesz igénybe. A tanodák ennek leküzdésére jöttek létre, eredményes működésük és hasznosságuk vitathatatlan.

Tóthné Egri Erzsébet, a most folyó sápi tanodai program projektmenedzsere ismertetett egy korábban – 2009 és 2011 között – lezajlott programot, amelyben harminc tanuló vett részt; közülük kilencen érettségiztek, tizenhárman szakmát szereztek, négyen pedig jelenleg is tanulnak.

Az idén kezdődött helyi tanodai programra 18 millió forintot nyertek el, amit a tanoda működtetésére fordítanak. A helyiséget az önkormányzat biztosítja. Az esélyegyenlőség biztosítása mellett a program célja, hogy visszaszorítsák a lemorzsolódást 30 felső tagozatos diák esetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában